Wat is jouw ’totem’?

Om te ontdekken wat jouw totem is, moeten we eerst bespreken wat de definitie van een ’totem’ überhaupt is. Daarvoor verwijs ik je graag met gezwinde spoed naar de briljante Christopher Nolanfilm ‘Inception‘ uit 2010. (Mocht je deze film nog niet gezien hebben, zeker doen, maar dan zonder je telefoon in je hand, want anders zul je hem niet kunnen volgen. Voor dit blog geldt vanaf hier een SPOILER ALERT.)

De uitleg over een totem in Inception gaat als volgt:

Arthur: So, a totem. It’s a small object, potentially heavy, something you can have on you all the time…
Ariadne: What, like a coin?
Arthur: No, it has to be more unique than that, like – this is a loaded die. [Ariadne reaches out to take the die] Nah, I can’t let you touch it, that would defeat the purpose. See only I know the balance and weight of this particular loaded die. That way when you look at your totem, you know beyond a doubt you’re not in someone else’s dream.

Vrij vertaald: het is een klein object, mogelijkerwijs zwaar, wat je constant bij je kan hebben. Alleen jij weet precies hoe het aanvoelt, zodat je zeker weet dat je niet in iemand anders’ droom bent.

Inception

In Inception gebruikt Dom Cobb het tolletje van zijn overleden vrouw, maar dit is niet zijn échte totem. (Klik hier voor het geheim van Cobb’s totem.) Die van Arthur is dus een verzwaarde dobbelsteen en Ariadne maakt vervolgens zelf een schaakstuk. Van de andere personages komen we er niet achter wat hun totems zijn. Voor Eames schijnt dat een rood pokerfiche te zijn en het vloerkleed van Saito werkt uiteindelijk als een totem, want hij ontdekt daardoor dat hij niet in zijn eigen droom zit. Handig. Wat de drie bekende objecten met elkaar gemeen hebben is dat ze in je broekzak passen, maar ook symboliek. Als je de film en de personages kent, zul je dit misschien begrijpen. Als voorbeeld van een totem in real life, vertel ik je nu over de mijne.

Mijn totem

Naar aanleiding van deze film ging ik nadenken over wat mijn eigen totem zou zijn. Al snel kwam het antwoord. Aan mijn sleutelbos heb ik sinds 2000 een karabijntje. Toen mijn moeder overleed, moest ik verhuizen en bij het maken van mijn nieuwe voordeursleutel kreeg ik van de sleutelmaker een groen en blauw gekleurde karabijn. Dat vond ik wel handig; dan kon ik mijn sleutelbos ergens aan vast klikken of mijn fietssleuteltje eraan doen als ik mijn fiets op slot zette. Het karabijntje zit deze zomer 19 jaar aan mijn sleutels, hoewel er geen blauw en groen meer op zit. Ik weet precies hoe hij aanvoelt, hoe hij klinkt en hij is mij erg dierbaar. Dit is daarom zonder twijfel mijn totem. In een droom van iemand anders zou hij bijvoorbeeld opeens zijn kleuren weer hebben of geen geluid maken bij het klikken.

De symboliek voor mij is de start van een nieuw leven. Een karabijn gebruik je om dingen vast te maken, maar ook om je te beveiligen, met wandklimmen bijvoorbeeld. Met mijn karabijntje heb ik ’thuis’, mijn ankerpunt, altijd een beetje bij me.

Jouw totem

Het kan zijn dat je nu eigenlijk al weet wat jouw totem is. Maar als je nog geen idee hebt, beantwoord dan de volgende vragen:

1 Welke objecten heb je eigenlijk altijd bij je?
Je zult nu dingen antwoorden als: mijn telefoon, mijn portemonnee, mijn sleutels… Wat nog meer? Zit hier een item bij waar Arthurs uitleg voor geldt?
2 Welk (klein) object in jouw leven heeft belangrijke waarde voor je?
En dan bedoelen we niet monetaire waarde, zoals een dure 4k televisie of je iPhone. Het gaat meer om emotionele waarde. Je kunt denken aan een armbandje dat je van iemand hebt gekregen, een sleutelhanger van een bijzondere vakantie, misschien wel je horloge. Kun je dit object wel dromen? Weet je precies hoe het eruit ziet en aanvoelt? Wat zou eraan veranderen als je niet in je eigen droom bent?

Heb je nu antwoord kunnen geven en jouw totem gevonden? Als je er nog steeds niet uit bent, kun je ook, net als Ariadne, er zelf eentje maken. Of, you know, gewoon niet in iemand anders’ droom terecht komen.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments