The Snarling Dead

Er was eens een hele toffe serie met de naam The Walking Dead. The Walking Dead ging over een politiemeneer Rick Grimes die ontwaakte uit een coma en de wereld om hen heen was overgenomen door walkers (ze vinden zombies een moeilijk woord, dus noemen ze deze maar walkers in The Walking Dead). In de vele seizoenen beleefde Rick heftige avonturen waarbij hij zocht naar zijn familie, deze vond en toen toch weer afscheid van ze moest nemen wegens een sterftegeval in zijn familie. Daarnaast heeft hij héél veel mensen ontmoet waarvan hij intussen van de meeste afscheid heeft moeten nemen. Sommige mensen waren lief, maar er waren ook erg veel niet zo lief. Ik zal niet teveel in detail treden, maar The Walking Dead was echt een hele toffe serie. Ik keek er altijd erg naar uit om de laatste aflevering te kijken en ik deed er dan ook alles aan om spoilers te ontwijken (fuck you social media).

Zoals je misschien merkt praat ik hierboven in de verleden tijd. Dit terwijl The Walking Dead nog bezig is en de grote seriefinale nog lang niet is uitgezonden (op dit moment is seizoen 9 net achter de rug en beginnen ze eind dit jaar aan seizoen 10). Ik praat in de verleden tijd omdat ik intussen tot mijn spijt al een seizoen ben afgehaakt. Ik heb 2 afleveringen van seizoen 9 gezien, maar daar heb ik heel vluchtig doorheen geklikt en merkte ik dat mijn beslissing om te stoppen met kijken de juiste was.

Wat ging er mis?

Ik heb regelmatig aan deze vraag moeten denken en ik denk dat ik het antwoord wel heb gevonden. Voor het antwoord verwijs ik graag naar een afbeelding uit mijn oude marketingboek:

Over welk van deze 4 categorieën in deze BCG-matrix heb ik het denk je? Precies! Goed antwoord! Cash cow. Ze zijn The Walking Dead helemaal aan het uitmelken. Dit jaar bestaat The Walking Dead 10 jaar en dat is echt te lang voor zo’n grote serie als dit. Je merkt aan de verhaallijnen dat ze ook niet echt meer weten wat ze moeten doen. De eerste paar seizoenen ging het echt nog over overleven en ontsnappen aan de walkers. Toen was de grootste vijand de walker zelf. Vanaf seizoen 4 begon de mensheid zelf de grootste vijand te worden (met The Governor). Dit was een toffe wending, maar was het na een tijdje ook gedaan met The Governor. Na The Governor was de groep elkaar kwijt en waren ze vooral op zoek naar elkaar. Ook dat was nog wel leuk en waren de walkers weer de grootste vijand. Toen ze elkaar weer hadden gevonden kwamen ze een groep kannibalen tegen (“They are fucking with the wrong people” – R. Grimes), maar ook die wisten ze te overwinnen. Na deze ontmoeting werden ze opgenomen door een vriendelijke community waar slechts een aantal klootzakken tussen zaten. Vervolgens was het een tijdje rustig totdat we kennis maakte met Negan. Negan is het laatste positieve aan The Walking Dead. Negan werd op een legendarische manier geïntroduceerd en dat seizoen was ook het laatste seizoen dat The Walking Dead nog tof was. In een oude post kun je over mijn voorliefde voor Negan lezen!

Aan het einde van dat seizoen (nummertje 7) ging het snel bergafwaarts met de serie. Er kwamen steeds meer nieuwe characters (ik noem een koning met een tijger, een groep zwervers die leefde op een vuilnisbelt, een groep feministen in een bosrijke omgeving, etc.). De schrijvers gingen steeds meer gekkere dingen bedenken om maar nieuwe afleveringen te blijven maken. Het verhaal werd niet meer boeiend en gewoon saai om naar te kijken. Als de zombies beginnen te praten (en dan niet snarlen, maar echt praten), dan gaat het toch wel echt te ver. Ik weet dat dit gewoon weer een nieuwe groep mensen zijn (The Whisperers) die het vel van de zombies als een masker dragen, maar toch. Het is goed geweest. Dit dacht ook the man himself Rick Grimes (Andrew Lincoln). Na 8.5 jaartjes vond zelfs de hoofdrolspeler het goed geweest en is hij ermee gestopt. Dat wil toch wel wat zeggen… Als zelfs je hoofdrolspeler gaat lopen… Het is tijd om te stoppen AMC!

Los Angeles Dodgers Twd GIF - Find & Share on GIPHY

via GIPHY

Daarbij is er nog een ander aspect dat niet echt helpt… Er is een overkill aan The Walking Dead media waardoor de mensheid ook een beetje The Walking Dead moe wordt. Ik zal je een aantal voorbeelden geven:

  • Spin-off serie: Fear The Walking Dead (met intussen ook al 4 seizoenen).
  • Films: Er komen 3 films van The Walking Dead waarin Rick Grimes zijn rentree maakt.
  • PC games: Telltale The Walking Dead (met 5 seizoenen qua verhalen), Overkills The Walking Dead (een gefaalde first person shooter), The Escapist The Walking Dead, etc.
  • Mobiele games: Dit laat ik je gewoon zien, zo absurd veel apps zijn er.

Kortom, Hollywood is weer eens lekker bezig met het uitmelken van een succesformule en dat is onwijs jammer. The Walking Dead was een serie die me heel lang wist te boeien, maar waar ze helaas toch voor de centen hebben gekozen. Logisch ook, wegens geld. Alleen wel heel jammer voor zo’n toffe serie met zo’n tof onderwerp. Op een gegeven moment is het tijd om te stoppen en dat moment was 2 seizoenen geleden. Het is goed geweest.

Neem een voorbeeld aan Breaking Bad. Zij wisten wel op tijd te stoppen en de mensheid vond het erg jammer.

Walter White Walt GIF by Breaking Bad - Find & Share on GIPHY

Easy street!

Ik kan het toch niet laten om toch ook nog iets van gekkigheid in deze post te plaatsen! Als je ook een fan was van The Walking Dead, dan ken je zeker weten het liedje “Easy Street”. Daryl Dixon was gevangen genomen door Negan en moest als straf heel lang in een donkere kamer zitten (naakt wel te verstaan) waarin keihard het nummer Easy Street non-stop te horen was. Was het nummer afgelopen, dan was het weer vanaf het begin te horen.

Om een of andere reden heb je op YouTube heel veel gekkies die het leuk vinden om zichzelf te martelen voor extra views. Waaronder ook de onderstaande gast. Hij sluit zichzelf dik 10 uur op in een kamer (gelukkig niet naakt) waarbij hij de hele tijd naar Easy Street moet luisteren. Je moet wat over hebben voor de views…

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments