Wanneer zijn die twee minuten om?

Vandaag is het 4 mei. Om 20.00 uur is iedereen in Nederland 2 minuten stil en zouden we moeten denken aan alle slachtoffers die tijdens de tweede wereldoorlog zijn gevallen. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik denk dan niet echt bewust aan alle slachtoffers, maar aan wanneer die twee minuten nu voorbij zijn.

Tweede wereldoorlog in Zuid-Limburg

Ik woon in het diepe zuiden van Nederland, in een klein dorpje in Zuid-Limburg (je zal er maar wonen… dat doe ik dan ook!). Fun fact! Wij waren al in september 1944 bevrijd, maar omdat de Randstad zoals altijd regeert in Nederland vieren we maar met de rest van Nederland de bevrijding op 4 en 5 mei mee.

In Zuid-Limburg hebben we het Amerikaanse Begraafplaats in Margraten. Hier zijn ruim 8.000 militairen begraven. Het merendeel is gesneuveld tijdens de bevrijding van het zuid-oosten van Nederland in de tweede wereldoorlog. Zoals ik al eerder in een blog heb verteld (deze kun je hier lezen!) heb ik sinds mijn 15e een graf geadopteerd en ga ik elke 4 mei naar Margraten om de 2 minuten stil te zijn om 20.00 uur.

Dit is het graf waar ik regelmatig een bloemetje neerleg.

Zoals ik al eerder zei denk ik tijdens deze twee minuten nooit aan de slachtoffers. Ik kijk dan vaak naar de vele mensen die daar stil zijn. Erger ik me aan dat ene jongetje dat net midden op dat grasveld heel irritant aan het doen is en zit te schreeuwen en de ouders die dat volledig negeren. Hoewel je daar midden tussen de graven staat met alleen maar slachtoffers van deze oorlog, denk ik niet specifiek in die twee minuten aan de slachtoffers. Helaas werkt dat voor mij niet zo.

De vele films en series over deze periode

Er zijn over de tweede wereldoorlog onwijs veel films, series en intussen ook musicals gemaakt. Door deze media te bekijken kun je echt letterlijk op beeld zien hoe de omstandigheden in die tijd waren. Natuurlijk blijft het de filmwereld en zal het verhaal niet helemaal waarheidsgetrouw zijn, maar genoeg om een goed beeld te kunnen schetsen. Dit beeld helpt mij om stil te staan bij de gebeurtenissen uit deze tijd. Dit werkt vele malen beter, dan die verplichte twee minuten elk jaar. Als het een moetje is werkt het simpelweg niet. Dit is bij dit onderwerp het geval, maar ook bij zat andere onderwerpen en situaties.

Wegens mijn fascinatie heb ik heel wat gezien en kan ik je gratis en voor niets adviseren welke films en series je zeker moet kijken.

Nu kun je natuurlijk niet alles over de tweede wereldoorlog over één kam scheren, dus leek het mij verstandig om het lijstje te verdelen in p.o.v. (dit wil zeggen point of view). Je kunt namelijk vanuit meerdere ogen naar de oorlog kijken. Dit ga ik dan nu ook doen! Per p.o.v. (klinkt cool hè!) geef ik mijn favoriete film, serie of musical.

Soldaten die ten strijde trekken tegen de vijand.

Ik denk wel met zekerheid te kunnen zeggen dat hierover de meeste films en series zijn gemaakt. Hierbij volg je een specifieke groep soldaten (meestal Amerikanen). Meestal hebben ze een missie, maar soms volg je de troepen door de oorlog heen. Zo ook de groep soldaten die ik in dit stukje wil uitlichten. Voor mij is de beste serie die ooit over soldaten in de tweede wereldoorlog is gemaakt toch wel Band Of Brothers. In Band Of Brothers volgen we EasyCompany van het begin van hun training tot het einde van de oorlog. Het is een serie die toen ik het voor het eerst zag een diepe indruk op me achter heeft gelaten.

De man die alle ellende heeft gestart: Hitler

Laten we het eens heel kort over deze “man” hebben. Zoals ik in de titel aangeef, hij heeft eigenlijk alle ellende gestart, maar hoe is hij doorgedrongen tot zijn positie en wat heeft er allemaal plaatsgevonden voordat de oorlog eigenlijk begon? Dat kun je heel goed zien in de indrukwekkende film Hitler: The Rise Of Evil. In deze film krijg je een heel klein stukje mee van zijn jeugd, tot aan de eerste wereldoorlog waar hij voor Duitsland heeft gevochten tot aan het begin van zijn partij.

Het Nederlandse volk

Wij wonen in Nederland, dus dit is een onderwerp die ik wel moet aansnijden. Toch zijn er over het Nederlandse volk niet zoveel films gemaakt. Je komt al snel uit bij Soldaat van Oranje. Als ik heel eerlijk ben vind ik de film een enorme flop. Het verhaal van Erik Hazelhoff Roelfzema is veel mooier gebracht in de musicalversie van zijn oorlogstijd. Nu is hij natuurlijk niet het “standaard” Nederlands volk, maar het geeft wel een mooi beeld (vooral de eerste helft) van hoe Nederland in die tijd omging met de oorlog.

De Joodse mensen – Onderduiken

Je komt bij deze categorie toch al meteen uit bij Anne Frank en er zijn ook vele films over haar gemaakt, dus ik ben al bijna verplicht om er eentje te kiezen. De film die ik hier wil uitlichten heet: Anne Frank – The Whole Story (je verwacht het niet!). Dit is een Hollywood film die is opgenomen in Amsterdam waar ook een aantal Nederlanders in de cast zitten. Je ziet Anne aan het begin van de oorlog en dat ze onderduikt in het Achterhuis. Waar haar dagboek stopt, gaat de film verder. Je ziet haar namelijk naar de verschillende concentratiekampen gaan waar ze uiteindelijk sterft. Dit stukje komt natuurlijk niet voor in haar dagboek.

De Joodse mensen – Concentratiekampen

Dit is de laatste categorie die van alle categorieën waarschijnlijk het meeste indruk maakt op mensen. De film die bij mij vrij hard binnenkwam is The Boy In The Striped Pyjama. Deze film gaat niet zozeer over het leven in een concentratiekamp, maar meer over de absurdheid van de situatie en hoe fucked up een concentratiekamp nu eigenlijk is. Dit komt omdat alles vanuit de ogen van een jongetje wordt weergegeven. Hij is heel onschuldig en wordt zelfs vriendjes met een Joods jongetje met wie hij stiekem spelletjes speelt bij het hek van het kamp. Spoiler! Het einde is een enorme shocker.

Maar die ene dan??

Nu is er één film waar ik het niet over heb gehad en die erg bekend staat voor het zijn van een fantastische en indrukwekkende film: Schindler’s List. Deze film staat niet in mijn lijstje omdat ik deze nog nooit heb gezien. Schandalig! Ik weet het. Maar deze heb ik simpelweg nog nooit gezien en kan ik dus ook niet beoordelen of de mening van iedereen klopt of dat ik toch eigenwijs ben en het toch niet zo’n goede film vind. Hand op mijn hart! Ik ga deze snel kijken!

Nog even over het Zuiden

Tijdens mijn onderzoek voor dit blog, kwam ik een video tegen waar Zuid-Limburg tijdens de tweede wereldoorlog op film wordt weergegeven. Deze kans wil ik jou niet ontnemen, dus plaats ik deze ook hieronder.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments