Happy valentine!

Het zal je niet ontgaan zijn, maar het is valentijnsdag. Je struikelt over de hartjes en bloemen, zowel in winkels als online. Van oorsprong is deze dag bedoeld om je geheime liefde te laten weten welke gevoelens je voor hem/haar hebt, maar inmiddels is die betekenis niet meer van toepassing.

Ook voor happy singles, ouders, vrienden, familieleden en zelfs vage kennissen is valentijnsdag eerder een ‘ik hou van jou, want: jij’ -dag geworden. En dat is prima! Er is niemand die zegt dat valentijnsdag per se over romantische liefde moet gaan. Er zijn helaas hordes unhappy singles die zich matig voelen vandaag omdát het valentijnsdag is en dat is jammer. Wellicht heb je volgend jaar wèl iemand om vandaag mee te vieren, als je het zou willen vieren. Je weet niet hoe het loopt, het leven is zo veranderlijk. Degene met wie je bijvoorbeeld zoveel jaar geleden valentijnsdag vierde, denkt vandaag waarschijnlijk aan iemand anders, of aan niemand, of aan de boodschappen die gehaald moeten worden, de was die gewoon gedaan moet worden of de rekeningen die gewoon betaald moeten worden.

Nuchter

Nou, zeg, dat is een nuchtere benadering van deze vet romantische dag… Ja. Vandaag is het veertien februari. Morgen is het de vijftiende. Wat is het verschil? Dat de kalender en de maatschappij zegt dat het vandaag om liefde zou moeten draaien? Wist je dat in Pakistan valentijnsdag verboden is? Dat las ik vanmorgen op het nieuws, volkomen belachelijk, maar dat is Pakistan sowieso op ongeveer alle vlakken die ter zake doen. Liefde kan een ingewikkeld concept zijn. Familie bijvoorbeeld. Je wordt geacht van je familie te houden, maar dat is lang niet vanzelfsprekend. Het blijkt volkomen normaal te zijn dat je familieleden hebt voor wie je oprecht geen liefde voelt, omdat er dingen gebeurd zijn in het verleden of omdat je gewoon geen band met ze hebt. Familie kies je niet. Je partner en vrienden daarentegen wel.

Ik hou van jou

Ik zeg daarom vandaag ‘Ik hou van jou’ niet alleen tegen mijn fijne echtgenoot, maar ook tegen de vrienden met wie ik elke dag praat. Vriendschap is iets heel bijzonders. Het zijn mensen die elkaar op een bepaald moment in deze gekke wereld hebben leren kennen en een band met elkaar hebben opgebouwd die soms dieper gaat dan je zelf in de gaten hebt. Dat is weliswaar geen romantische liefde, maar wel degelijk een liefde die echt is.

Ik zeg dus ook ‘I love you’ tegen mijn vrienden! Omdat je er voor me bent als ik het moeilijk heb, omdat je naar me luistert als ik een luisterend oor nodig heb en omdat je me aan het lachen maakt als ik eventjes niet lekker in mijn vel zit. En weet je? Morgen als het de vijftiende is, is dat nog steeds zo. Happy valentines!

 

 

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments