Facebookquizje (Of op m’n handen zitten voor gevorderden, maar falen)

Facebook is een plek waar een hoop te zien en te lezen is. Mensen posten er van alles en nog wat, daar hebben we het volgens mij ook al eens over gehad, en soms is dat echt totale bagger. Vandaag zag ik iets waar ik eventjes twee keer naar moest kijken voordat ik het überhaupt snapte. Iemand had iets heel eigenaardigs gepost. Dat ga ik nu eventjes bespreken, om te voorkomen dat ik een hele sarcastische opmerking onder die post ga zetten.

Het was haar uitslag van een of ander bullshitquizje. Je kent ze wel. Ze zijn meestal al in schandalig slecht Nederlands geschreven, maar wel zó makkelijk dat iedereen met een half brein alle vragen goed heeft. De bedoeling is dat je jouw superaccurate *kuch* uitslag met je andere facebookvrienden gaat delen. Zucht. Deze facebookvriend had dit dus gedaan. Komt ie:

Louter hoofdletters: IK WIST DUS ECHT NIET HET ANTWOORD OP VRAAG 5. ECHT NOG NOOIT VAN GEHOORD IK SCOORDE EEN 5/10 VERSLA JE MIJ?

Daaronder stond echter: Ik heb 10 van de 10 vragen juist beantwoord.

Maar DAARONDER stond weer: Versla je mijn score van 6/10?

Wat was je score?

Serieus, wat was nou je score bij dit quizje? Ik lees hier drie verschillende versies! Dat begrijp ik dus echt niet. Hoe kan het dat er over hetzelfde quizje DRIE verschillende uitslagen komen te staan? Het zijn maar tien vragen. Mijn brein gaat daar enorm van in error-modus. Ik heb de link overigens verder niet aangeklikt, omdat mijn IQ bij het lezen van deze post al zo’n 30 punten zakte.

Falen

Met het schaamrood op mijn kaken moet ik nu bekennen dat ik me niet in heb kunnen houden en dat ik de volgende afbeelding onder de post heb geplaatst met de vraag: Wat was je score nou? 5/10, 6/10 of 10/10…

score

Kinderachtig. Het doet tenslotte echt totaal niet ter zake, ik neuk nu enorm mieren en ik bereik er helemaal niks mee. Ja, behalve dat ik overkom als een bijdehandje. (Dat klopt natuurlijk ook gewoon.)

Antwoord

Maar toen! Ik had nog niet koud die vraag gepost of ik zag dat er al een reactie kwam.

score

Gelukkig, Facebookvriend vond het zelf ook wel stom dus, want ze had alle tien de vragen goed. Ik heb haar leestekenloze antwoord uiteraard direct geliked. Intussen is mijn nieuwsgierigheid echter te groot geworden…

Nieuwsgierigheid

Nu is het ook klaar, nu ga ik dat quizje eventjes realtime doen!

Er staat trouwens een of andere Engelstalige disclaimer onderaan deze Nederlandstalige site. Ik lees dat door het niveau van de quiz overigens als volgt: ‘Wie hef a ziero tollerens on koppiereit infrinsment. Auwr tiem of looiers wil soe ennieboddie hoe stiels/koppies ennie of de kontent pruhsented on dis (naam van de website).’ Gelukkig is dit op geen enkele manier rechtsgeldig. Stoer gezwam, dat vooral.

Vraag 1: Wat is de uitkomst van 5×8?
Keuzemogelijkheden: 40, 35, 45, 50
Mijn antwoord: Nou, ik zou zeggen 40. Dat begint inderdaad vrij makkelijk en er zit zowaar een vraagteken aan het einde van de vraag. Dat is lang niet altijd meer het geval tegenwoordig. Klik.

Vraag 2: Tot welke cultuur behoren Samuraistrijders?
Keuzemogelijkheden: Japanse cultuur, Turkse cultuur, Mexicaanse cultuur, Zwitserse cultuur
Mijn antwoord: Ten eerste zou ik zeggen dat Samuraistrijders helemaal niet meer bestaan anno 2018. Ten tweede constateer ik bij het googelen van het woord ‘Samuraistrijders’ dat het verkeerd geschreven is. Wat verrassend. In het Nederlands gebruiken we ‘Samoerai’ en aldus Wikipedia waren de Samoerai ‘van de 12e eeuw tot de late 19e eeuw de gewapende troepen van Japan’. Klik.

Vraag 3: Wie zong de hit “I want to break free” (1984)?
Keuzemogelijkheden: Spandau Ballet, Queen, Q65, Michael Jackson.
Mijn antwoord: Ten eerste zit het juiste antwoord hier helemaal niet bij. Het antwoord is namelijk ‘Freddy Mercury’. Dat was de zanger van de band Queen, die het nummer uitbracht. Ten tweede zijn er naast Freddy zelf nog een miljoenmiljard andere mensen die het nummer vast wel eens gezongen hebben. Faal. Oh, en dubbele aanhalingstekens gebruik je bij een quote, enkele aanhalingstekens gebruik je bij een titel. *mierenneukt nog wat meer*

Vraag 4: Hoe heet het sterrenbeeld in de vorm van een gevleugeld paard?
Keuzemogelijkheden: Pegasus, Phoenix, Pisces, Hydrus
Mijn antwoord: Okay, verklaar me maar voor gek, maar ik ken 12 sterrenbeelden en geen daarvan is een gevleugeld paard. (Ram, Stier, Tweelingen, Kreeft, Leeuw, Maagd, Weegschaal, Schorpioen, Boogschutter, Steenbok, Waterman, Vissen) Het gevleugelde paard dat ik wèl ken is Pegasus, een mythisch wezen dat ontstond uit een liefde tussen de gorgo Medusa en zeegod Poseidon. (Perseus doodde Medusa en Pegasus ontstond uit haar bloed. Vet logisch.) Dat Pegasus ook daadwerkelijk een sterrenbeeld blijkt te zijn, is naar mijn idee niet bepaald algemene kennis, laat staan voor kinderen van de basisschool. Maar soit. Ik zou op basis van de antwoorden sowieso al voor Pegasus gekozen hebben. Klik.

Vraag 5: Wat wordt vaak toegevoegd om een gerecht in “Hawaii-stijl” te krijgen?
Keuzemogelijkheden: Ananas, Bonen, Vlees, Blote olijven (?!)
Mijn antwoord: Ten eerste snap ik niet waarom deze antwoorden met een hoofdletter beginnen. Zijn we in Duitsland of zo, waar zelfstandige naamwoorden met een hoofdletter beginnen? Of zijn we bij het maken van deze quiz gewoon te lui om dat aan te passen. Ten tweede: blote olijven? Wat zijn blote olijven nou weer? In tegenstelling tot olijven met een driedelig pak aan of zo? Doe mij nou een lol. Een rondje Google leert me dat dit inderdaad helemaal niet bestaat. Gezien het feit dat de halve wereld iets vindt van een pizza met ananas (pizza Hawaï/Hawaii), klik ik op Ananas, ook al staat het met een hoofdletter. Oh ja, en dus die dubbele aanhalingstekens, jongens.

Vraag 6: Johannes Meyer en Johannes Risik stichtte de stad Johannesburg, wat ze naar henzelf hebben vernoemd. Waar ligt Johannesburg?
Keuzemogelijkheden: België, Egypte, Zuid-Afrika, Zimbabwe.
Mijn antwoord: Ten eerste: *stichtteN. Meervoud. Dat leer je geloof ik in groep 6 of zo? Ten tweede: *die. ‘de stad wat ze vernoemd hebben’ klopt natuurlijk niet. Ten derde klopt het niet wat er in de eerste zin gezegd wordt. Een beetje Googlewerk levert een onduidelijke oorsprong van de stad op. Klik maar hier. Je had ook gewoon ‘In welk land ligt de stad Johannesburg?’ kunnen vragen, dat had veel makkelijker en minder fout geweest. Het valt me nog mee dat ‘Zuid-Afrika’ in elk geval goed geschreven is. Is het teveel gevraagd om in elk geval eventjes te googelen of je eigen vragen wel kloppen wanneer je een quizje maakt?

Vraag 7: De Duitsers genieten van een goede ‘schweinknochel’, ook al zijn het de knokkels van welk dier?
Keuzemogelijkheden: Varken, Kip, Aap, Koe
Mijn antwoord: Okay, dus het enige Duitse zelfstandige naamwoord in deze quiz schrijf je NIET met een hoofdletter, terwijl dat dus juist hoort, en de Nederlandse woorden doe je wèl met een hoofdletter? *zucht* Ten eerste: Dit is niet eens een vraag! Er staat wel een vraagteken aan het einde, maar er wordt helemaal geen vraag gesteld. Ten tweede: ‘Schweinknochel’ bestaat helemaal niet. Wanneer ik het woord google, kom ik als eerste een of andere vage kooksite tegen en als tweede DIT DOMME QUIZJE! Google vraagt me daarop of ik toevallig: ‘schwein knochen’ bedoelde. Wanneer ik daarop klik, kom ik diverse spellingen van dit wazige woord tegen, maar geen duidelijk antwoord op wat het is. De vraagstelling impliceert dat het meest voor de hand liggende antwoord (Schwein – varken) niet zou kloppen, maar de andere antwoorden slaan al helemaal nergens op. Ten derde: ‘knochen’ zijn botten, geen knokkels, dus wat lul je nou? Ten vierde: Wie zegt dat ‘de Duitsers’ ervan genieten? Dat is als zeggen: “De Nederlanders genieten van een goede hutspot”, terwijl ik mensen ken die over hun nek gaan van dit gerecht. Whatever, varken met een hoofdletter dan maar.

Vraag 8: Wie werd in 1973 de Vice President van de Verenigde Staten en later ook President?
Keuzemogelijkheden: Martin Van Buren, Elbridge Gerry, Millard Fillmore, Gerald Ford
Mijn antwoord: Ten eerste schrijf je in het Nederlands onderdelen van achternamen als ‘van’ en ‘de’ met een kleine letter wanneer de voornaam erbij staat. Ten tweede, whatever, ik heb geeneens zin meer om kritiek te leveren op deze vraag, doe maar Ford. Hij heette trouwens Gerald Ford Junior, maar een kniesoor die daarop let. *kucht*

Vraag 9: Welke bekende nog te worden president kreeg levenslang in 1964?
Keuzemogelijkheden: Salvador Allende, Bill Clinton, Nelson Mandela, Fidel Castro.
Mijn antwoord: Hoezo ‘nog te worden’ president, Nelson Mandela is al in 2013 overleden. (Het kan zijn dat dit quizje van vóór 2013 is, dat kan ik niet achterhalen, maar het zou me niet verbazen als de maker gewoon een dode tussen de goede antwoorden mikt.) Tevens: waarom stond ‘president’ in de vorige vraag met een hoofdletter geschreven en nu opeens niet? Pfff. Mandela dan maar. Klik.

Vraag 10: Hoe noemen we wezens met een ruggegraat?
Keuzemogelijkheden: Reptielen, Ongewervelden, Zoogdieren, Gewervelden
Mijn antwoord: *ruggeNgraat. Volgens internet zijn gewervelden (wat het goede antwoord zou moeten zijn) het wezens die een ‘ruggenmergstreng’ (chorda) hebben. Ik heb niet kunnen vinden of dat een synoniem is voor ‘ruggengraat’, maar okay, close enough. Ik ben nu ook wel een beetje klaar hiermee. Klik.

Klaar

Het heeft me minstens zes grijze haren gekost, deze ongein. De site vindt gelukkig dat ik een genie ben, omdat ik een perfecte score heb. Nou, dat is nog eens fijn om te weten. (Die disclaimer vind ik ergens trouwens wel schattig. Wie zou deze quiz überhaupt wíllen kopiëren of jatten?)
Het is wel weer mooi geweest voor vandaag met het mierenneuken. Ik vond het overigens heerlijk om dit quizje tot pulp te roasten. Groetjes!

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments