Handdoekje leggen, niemand zeggen

Je hebt vast onlangs wel zo’n filmpje voorbij zien komen van mensen die klaar staan bij een zwembad om zo snel mogelijk ligbedjes te claimen. Zodra er toestemming wordt gegeven rennen de badgasten naar bedjes, die ze verslepen naar de rand van het water om er daarna hun handdoek op te leggen. Een gelegde handdoek betekent een geclaimd ligbed. Maar waarom eigenlijk? En is dat niet eigenlijk een belachelijk asociale gewoonte?

Kijk, als je dan ook daadwerkelijk op dat ligbed gaat liggen of in elk geval bij het zwembad blijft, prima, maar veel mensen peren hem gewoon zodra hun handdoek ligt. Belachelijk.

Claim, claim, claim

Ik heb dit zelf wel eens meegemaakt toen ik lang, lang geleden met mijn vriend in zo’n all-inclusive resort was. Dat raad ik niemand aan, overigens, om verschillende redenen waar ik het nu verder niet over wil hebben. Het gaat nu om dat handdoekje leggen. Het is geen fictie, dit. Mensen staan om vijf uur op om naar het zwembad te gaan en een ligbed te claimen om daarna eerst nog een paar uur te gaan slapen en uitgebreid te ontbijten. In die tussentijd ‘kan’ dus niemand op het geclaimde bedje liggen. Dat is eigenlijk bizar asociaal, vind je niet? Ik heb het gewoon zien gebeuren, dat een groepje gasten inderdaad hun handdoeken op bedjes kwam leggen en vervolgens de hort op ging. Ze kwamen eind van de middag eens terug. Vanaf ’s ochtends tot eind van de middag hebben die handdoeken dus die bedjes bezet gehouden zonder dat er ook maar iemand op gelegen heeft. En dat is blijkbaar nog sociaal geaccepteerd ook!

Schaamte

Het idiote is dat je uiteindelijk dus zelf maar mee gaat doen aan deze onzin, omdat jij, (ik in dit geval,) wèl lekker op een ligbedje in de zon wilt liggen. Zo betrapte ik mezelf er in dat resort op dat ik een soort spanning voelde als mijn verkering en ik de hotelkamer verlieten om naar de ontbijtzaal te gaan. Zouden er nog wel bedjes vrij zijn? Hoe absurd is dat! En dan dus ook vóór het ontbijt al mijn stomme badlaken op zo’n bedje gaan leggen, hè. En daarna pas kunnen ontspannen. JE BENT OP VAKANTIE! Moet je nou echt spanning gaan ervaren vanwege een fokking ligbedje en andere aso’s die misschien wel of niet al bedjes geclaimd hebben? Ik schaamde me ergens diep. Nog steeds, trouwens, dat ik me zó liet meeslepen. Maar wat ik niet snap ik waarom dit gewoon kan. Waarom is dit nog steeds gewoon helemaal okay? Ik ging er dan in elk geval nog inderdaad maximaal een half uurtje na het handdoekje leggen ook daadwerkelijk op liggen, maar voor veel leggers is dit dus echt niet zo.

*grom*

Er was een dag dat het helemaal belachelijk was. Toen kwam er een stel aso’s aan, ja sorry, maar dat waren het echt, met bierpensen, schakelkettingen, multiple vervaagde tattoos, peuken in hun bek, je kent het type wel. Het waren helaas Nederlanders, of iets wat ervoor door moet gaan. Die lui claimden vier bedjes en legden er een parasol bovenop. Daarna klapten ze de rugleuning van de bedjes weer over de parasol heen, serieus. Ik lag een stukje verderop netjes op mijn handdoek, maar ik keek eventjes op de klok. Het was iets van half negen ’s ochtends. Ik hield de klok in de gaten, maar twee uur later waren de leggers, slash, parasolclaimers nog steeds niet terug. Toen was de zon inmiddels goed fel en ik vond het wel mooi geweest. Ik heb gewoon die parasol gepakt en bij onze bedjes in de standaard geplopt. Hop. Schaduw. Nog eens drie uur later kwamen ze dan eindelijk aan gezwalkt, verbaasd kijkend waar hun parasol nou gebleven was. “Jeesaas, iemand heef gewown die paraplu gejat!” brulde een walvis met een al bijna weggegumd reetgewei. Ja, wat denk je nou zelf, stelletje walgelijke paupers, dat iemand anders niet wèl graag onder een parasol wil liggen, terwijl jij het gore lef hebt om vijf uur lang de hort op te gaan zonder bedjes óf parasol te gebruiken, maar die wel bezet te houden? Ik deed of mijn neus bloedde en las lekker door in mijn Dan Brown-boek. De volgende dag deed het groepje overigens weer precies hetzelfde, maar toen mèt succes.

Geheimpje

Nu ga ik een geheim uit de doeken doen wat ik nog nooit aan iemand verteld heb en wat misschien wel het stoutste is wat ik ooit heb gedaan. Het was in Bulgarije, dus dat zal 2007 geweest zijn. Ik was toen 22. Bij het zwembad van hotel Smolyan (denk ik dat het heette) was het handdoekje leggen dagelijkse kost. Op een dag had een koppel van onze leeftijd weer eens een tweetal bedjes aan het water geclaimd met hun badhanddoeken, maar ze kwamen de hele dag niet opdagen. Toen de zon zó gedraaid was dat onze bedjes in de schaduw kwamen, zei ik tegen mijn vriend: “Weet je, ik vind het wel mooi geweest met die gasten. Ik hang die handdoeken mooi daar op het hekje” Ik trok de stoute schoenen aan, iemands handdoek wegleggen is namelijk echt not done, en hing de badlakens netjes over de railing van het hekje achter de bedjes. Mocht dat koppel terugkomen en boos worden hierover, dan zou ik ze wel beleefd vertellen hoe het zat. Wij lagen nu op de bedjes in de zon, maar het stel kwam helemaal niet terug. De handdoeken hingen de volgende dag nog steeds op het hekje, duidelijk zichtbaar. Ook de dag erna werden ze niet opgehaald. Toen ze er vijf dagen na mijn verhangerij nog steeds hingen, inmiddels verregend, maar duidelijk verlaten, zei ik: “Weet je wat ik ga doen? Ik neem ze mee. Ik ga ze adopteren” We zouden die dag namelijk weer vertrekken en we hadden het koppel nergens meer gezien. Ik stopte de badlakens in de waszak, waste ze thuis twee keer en nu, anno 2017, liggen ze nog steeds in de kast. Schande! Maar ik heb ze inmiddels al veel vaker gebruikt dan de badlakenverlaters ooit gedaan zouden hebben, dat weet ik zeker. Nee, dat praat mijn schandalige jatterij niet goed, dat weet ik. Ik kan in elk geval zeggen dat ik mijn ligbedje nog nooit langer dan een half uur achtergelaten heb, dat is tenminste iets…

Oplossing?

We zijn het er vast over eens dat we het met zijn allen enorm niet okay vinden dat mensen op zo’n manier ligbedjes claimen en er dan niet op gaan liggen. Maar hoe kun je dat oplossen? Zoals je kon lezen in de link eerder in dit blog worden er hier en daar al boetes uitgedeeld voor het onterecht claimen van ligplekken, maar dat is nog niet enorm gangbaar. Het is lastig om hier een oplossing voor te bedenken, omdat dat nogal wat inzet vergt van het personeel bij zo’n zwembad. Je kunt het moeilijk in de gaten houden hoe lang mensen al niet meer bij hun handdoek zijn geweest. Er kunnen echt grote ruzies ontstaan als mensen het heft in eigen hand gaan nemen, zoals ik deed met de parasol en de badlakens. Dat wil je natuurlijk al helemaal niet. Asoclaimers zijn meestal niet ’s werelds meest begripvolle en meegaande mensen… die kunnen jou best wel de huid volschelden als jij na twee uur ‘hun bedjes’ in gebruik neemt. Ik vraag me af of er überhaupt een oplossing is voor dit vreemde probleem zonder er meteen een soort van kleuterschool van te maken. Bedjes koppelen aan hotelkamers? Boetes? Klokjes? Bedjeswacht? Vertel het me maar, ik zou het echt niet weten.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments