EIN-DE-LIJK Pokémon Master!

Na 22 jaar aan avonturen, gevechten, leagues, bijna-doodervaringen en heel veel Pokémon, is Ash Ketchum eindelijk Pokémon Master. In 1080 afleveringen is dit wereldberoemde personage nu eindelijk ’the very best’. Hier moet natuurlijk iets over gezegd worden!

Ik herinner me nog vaag de eerste aflevering van Pokémon die ik ooit zag. Dat was toen ik een jaar of 14 was en er het ging volgens mij over Diglett en Dugtrio. De voor mij splinternieuwe tekenfilm was nagesynchroniseerd, een fenomeen dat steeds meer voet aan de grond kreeg op de Nederlandse tv. Als het alternatief niet wordt aangeboden, kijk je wat er te zien valt, zo werkt dat. Ik heb mijn fair share aan Pokémonafleveringen gekeken in de beginperiode. Hoe cringey “Team Rocket vliegt er weer eens vandoooooor” ook was. Op een gegeven moment kijk je een serie niet meer als je er te oud voor wordt of als er andere dingen voor in de plaats komen. Ik verbaasde me dan ook een beetje over de extreme make-over van Ash en zijn vrienden zo rond 2010.

Pokémon Master

Leagues

Er gaat nu een beetje discussie rond over de Leagues die Ash wel of niet gewonnen zou hebben. Een kenner legde het op Twitter voor ons allemaal uit:

Het doel

Waarom is het nieuws dat een fictief personage na 22 jaar eindelijk Pokémon Master is? Het blijkt dat deze vraag nogal rondgaat op internet. Ik zal proberen om uit te leggen waarom dit een ‘ding’ is. Anderhalve generatie is nu ongeveer opgegroeid met Pokémon én de themesong

I want to be the very best,
like no one ever was.
To catch them is my real test,
to train them is my cause!

I will travel across the land,
searching far and wide
each Pokémon to understand
the power that’s inside!

Pokémon!

Gotta catch em’ all!
It’s you and me,
I know it’s my destiny!
Pokémon!
Oh, you’re my best friend,
in a world we must defend!

Pokemon!

Gotta catch em’ all!
A heart so true.
Our courage will pull us through!
You teach me and I’ll teach you,
Po-ké-mon!
Gotta catch em’ all!
Gotta catch em’ all!

De allereerste zin is meteen het levensdoel van Ash: “I want to be the very best.” Ash wil al vanaf aflevering één Pokémon Master worden. Een tv-serie, ongeacht of dat nu een cartoon of een live action-serie is, werkt meestal naar een climax toe. Zo heeft het negen jaar geduurd voordat Ted eindelijk ’the Mother’ ontmoette in de comedy How I Met Your Mother. De titel vertelt de ontknoping van de serie. Bij Pokémon is de titel wat algemener, maar de themsong is vrij duidelijk in het doel. Gotta catch em’ all! Wat ik hier mooi aan vind, is dat Ash elke keer verloor. Voor kinderen (maar ook voor volwassenen) is het goed om te leren dat je ook gewoon kunt verliezen in het leven. Je kunt soms je uiterste best doen en alsnog niet krijgen wat je wilt. En dat is okay. Dat hoort bij het leven.

Pokémon

In het begin waren er 150 Pokémon, maar toen bleek dat de serie een enorm succes was, werden er nieuwe wezens verzonnen, allemaal met hun eigen skills en kenmerken. Vandaag de dag zijn er 807 verschillende Pokémon. Maar Ash heeft ze nog lang niet allemaal gevangen. De aflevering waarin Ash de Alola League wint komt pas in 2020 op de Nederlandse televisie. Er is nog niet bekend of de serie nog verder gaat, maar de themesong impliceert dat Ash nog ruim 80 jaar verder kan met vangen. Het kan zomaar zijn dat er nog veel meer Pokémon bij zullen komen. In elk geval is dit een mijlpaal voor de serie, voor de fans en voor Ash Ketchum zelf.