De kunst van het weglaten van beeldschermen

Sinds ik al een klein Ruudje was, lag mijn fascinatie al bij alles wat met techniek te maken had. Ik ben dus al heel vroeg bezig met computers. Mijn vader was de directeur van een woningvereniging voor een klein plaatsje in Zuid-Limburg (je zal er maar wonen en dat doe ik gelukkig ook nog steeds). Om de 3-4 jaar kregen ze daar nieuwe computers, waardoor ik geluk had dat wij de oude computers mochten hebben. Hierdoor kwam ik meteen in aanraking met computers (lang leve de grote 8 inch floppy’s die je vast moest klikken in de computer en waarbij het geluid uit een mini-speaker uit de PC zelf kwam) en de huge ass CRT-monitoren.

Even tellen…

Sinds het zijn van een klein Ruudje vliegen we nu door naar mijn pubertijd waar de techniek en gadgets echt groot begonnen te worden met o.a. laptops, MP3 spelers, mobiele telefoons, eerste versies van tablets, gameconsoles, etc.. Laten we nu onze flux capacitor nog maar even aanzwengelen naar vandaag (zo snel kan dat gaan): 2 oktober 2019. Ik ga nu even tellen. Ik heb op dit moment 3 schermen voor mij staan. Bijna elke avond zit ik achter deze schermen. ’s Avonds zal dat zo’n 3 uurtjes zijn. Ik heb een kantoorbaan waarbij ik ook heel veel achter schermen zit. Ook 3. Ik werk fulltime en ben van maandag t/m vrijdag van 07.00 uur tot ongeveer 16.30 uur op werk.

Dat is dus 9.5 uur waarvan ik ongeveer zo’n 6 uur van achter mijn bureau zit (als ik geluk heb wegens de vele meetings en overleg met collega’s). In het weekend zal dit ook ongeveer hetzelde zijn (ik heb geen leven). Per dag zit ik dus ongeveer 9 uur achter schermen. Per week is dit 63 uur! Tering! Dat is echt heftig veel!

Wanneer veel teveel wordt

Wanneer je zoveel achter schermen zit als mij en vooral ook nog drukke dagen hebt op werk, wil het nog wel eens gebeuren dat je hoofd helemaal vol zit en dat je echt moe in je hoofd wordt. Je ogen voelen zwaar en je begint vaker hoofdpijn te krijgen. Dit had ik dik een jaar geleden toen ik op werk het steeds drukker begon te krijgen wegens een hogere functie met meer verantwoordelijkheden. Na zo onwijs veel uren achter een scherm zitten had ik na al die jaren behoefte aan iets anders. Eens geen schermen. Lekker iets met mijn handen doen ofzo.

Nu gaan we even een zijstap nemen. Ik was begin 2018 bij het Boekenfestijn in Hasselt. Hier hebben ze heel veel boeken tegen een voordelige prijs. Nu hoor ik je denken “Ruud! Ga dan lezen. Je bent op een Boekenfestijn!”. Lieve lezer, ik kan je verzekeren dat lezen helaas niets voor mij is. Ik heb helaas het concentratievermogen van een spiegelei als het op lezen aan komt. Waarom ik op dit boekenfestijn was, was omdat ze hier ook andere leuke dingetjes hebben. Waaronder bouwsets, toffe collectebles en comics. Eén van de items die ik daar had gekocht was een bouwset om een model van een houten molen te maken. Leek me wel grappig om dit ooit eens te doen (mocht internet uitvallen ofzo).

Een paar maanden later had ik dat gevoel wat ik 2 alinea’s hierboven beschreef. Moe in de ogen, moe in mijn hoofd en geen zin om iets met schermen te doen. Toen zag ik ineens die bouwset die ik in een gekke bui had gekocht. Dat wilde ik wel eens proberen. Ik een LP van DeWolff opgezet (mijn favoriete band) en gaan met die banaan. Guess what! Ik heb mij kostelijk geamuseerd! Ik vond het heerlijk om iets met mijn handen te doen en met verstand op nul iets tofs te bouwen. Dit wilde ik wel vaker doen! Ik had een nieuwe hobby. Creatief bezig zijn met je handen, zonder dat er een computerscherm aan te pas komt!.

So it begins

Al vrij snel wilde ik meer dingen gaan bouwen. Maakt niet uit wat, als ik maar iets tofs kan bouwen. Vroeger kocht ik wel eens van die simpele Revell bouwsets, dus ik dacht “Bestel daar nog eens wat van”. En zo gebeurde het. Ik kocht in de loop der tijd verschillende sets en maakte zo hele toffe dingen. Niet alleen Revell bouwsets, maar ook dingen van hout, steen en ook LEGO sets. Hieronder kun je een greep uit mijn leuke collectie bekijken.

Maar al vrij snel kreeg ik in de gaten dat dat wel heel leuk was, maar ik had 2 probleempjes. 1: Die dingen zijn allemaal wel erg duur. 2: Ik heb ruimte nodig om al die bouwwerken te plaatsen en dat had ik niet.

Daar kwam Jazza om de hoek kijken

Intussen kwam ik ook al het kanaal Draw With Jazza tegen. Jazza (hij heet eigen Josiah Brooks, maar Jazza klinkt cooler denk ik) postte een filmpje waarmee hij aan de slag ging met een 3D-pen. Een 3D-pen is een pen waar plastic doorheen gaat, dit plastic smelt en de tip van de pen warm plastic eruit poept. Doordat dit plastic warm is, kun je er vormen mee maken en op zo’n manier toffe dingen bouwen. Hieronder kun je het inspiratiefilmpje bekijken van Jazza.

Ik zag dit en was meteen verkocht. Dit is super! Hoop dat dit niet te duur is. Zo kwam ik de site 123-3D tegen waar je tegen een aardige prijs zo’n pen kan kopen (overigens niet gesponsord) met bijbehorende plastic. Ik zo’n pen besteld en ging er eerst wat mee oefenen. Dit ging wel aardig en met veel oefenen kon ik al vrij leuke dingen maken. Zo kon ik tegen een leuk prijsje toch schermloos toffe dingen maken! Hieronder kun je ook één en ander bekijken wat ik allemaal heb gemaakt.

Na een tijdje was mijn inspiratie een beetje op en wist ik niet meer goed wat ik verder nog kon maken. Ik wilde eigenlijk eens wat anders proberen. Maar wat?

De helden van de Action

Ik kreeg het advies van Perla om eens te kijken of schilderen niets voor mij zou zijn. Toen ik het hoorde was mijn reactie eerst “Hmmm schilderen? Ik? Vind ik een gekke combinatie”. Toch moest ik het eens proberen. Ik naar de Action want daar hadden ze erg goedkoop een setje basiskleuren Acrylverf en kun je daar ook kwasten en doeken kopen. Dit gedaan en diezelfde middag wilde ik iets maken. Maar wat?? Iedereen kent Bob Ross en hij laat het maken van zo’n fantastisch schilderij er enorm makkelijk uitzien, dus dat wilde ik ook wel eens proberen. Jeetje! Wat kwam ik daar hard van terug. Moeilijk!!!

Oké, ik had een instructievideo nodig voor een enorme beginner. Ik kwam een filmpje tegen op YouTube van een vrouw die kleuren ging mengen en zo een mooie zee met strand en een kampvuur ging maken. Het zag er niet te moeilijk uit dus ik ging aan de slag. Wat denk je? Het ging al fout bij het mengen van de verf. Ik deed naar mijn idee exact de hoeveelheid als dat wijf in dat filmpje, maar nee hoor. De verf was vele malen donkerder dan haar verf. De zee was net een pikzwarte lucht. Het strand was een modderpoel en mijn vuur was net of iemand in de modderpoel was vermoord.

Verf mengen was nog iets te hoog gegrepen voor mij blijkbaar. Het idee van een zee, strand en vuur vond ik wel leuk dus ik ging eens alleen aan de slag (zonder instructie) en voor het allereerste schilderij vond ik het erg leuk geworden! Het uitdenken hoe je een schilderij moet maken vond ik ook erg leuk!

Perla had dus gelijk, schilderen is ook leuk! Intussen heb ik al heel wat schilderijen gemaakt en heb ik ook verschillende stijlen geprobeerd. Van realistische natuur, tot abstract tot een beetje ertussenin. Daarnaast ben ik ook gaan experimenteren met verschillende methodes van schilderen, zoals graffiti en airbrush. Fucking moeilijk, maar ook heel leuk om mee te experimenteren!

Schilderijen nemen niet zoveel ruimte in en online is er erg veel inspiratie te vinden. Ideaal! Tot de dag van vandaag maak ik nog regelmatig schilderijen en dit doe ik dan ook met enorm veel plezier. Hieronder kun je een greep vinden uit mijn collectie schilderijen:

Iets voor tussendoor

Als ik een schilderij maak, is dat vaak wel een wat groter project. Ik ben dan vaak toch enkele dagen tot een week bezig met een schilderij voordat het af is. Ik was daarom eigenlijk op zoek naar een andere vorm van creatief bezig zijn wat sneller tussendoor kan. Wat ik in principe binnen een uurtje af kan hebben. Perla was al veel bezig met zendoodles en nodigde mij uit om dit ook eens te proberen. Nadat ze voor mij een instructievideo voor het maken van een zendoodle had gemaakt, ben ik er eens goed voor gaan zitten en had ik mijn eerste zendoodle gemaakt. Ook dit was leuk om te doen! Niet heel moeilijk, maar je moet het patroon en de manier van tekenen maar even weten.

Na deze zendoodle ben ik online ook gaan zoeken voor meer inspiratie en heb ik intussen al hele toffe zendoodles gemaakt. Daarnaast ben ik ook gaan experimenteren met andere vormen van tekenen en heb ik (als zeg ik het zelf) hele leuke tekeningen gemaakt. Ook dit is lekker goedkoop, uitdagend en maak je al redelijk snel iets heel tofs. Ik merkte (en merk ik nog steeds) wel dat het vinden van inspiratie soms wel moeilijk kan zijn, maar als je dat eenmaal hebt gevonden kun je weer iets heel tofs maken. Hieronder een greep uit mijn zendoodles en tekeningen:

Leven zonder schermen?

Kan ik volledig leven zonder schermen? Nee, natuurlijk niet. Mijn werk en in mijn vrije tijd spendeer ik nog steeds vele uurtjes achter de schermen (klinkt grappig), maar het is wel goed om regelmatig iets te doen zonder die ellendige schermen. Even afschakelen en even lekker focussen op iets tofs maken. Heerlijk muziekje op de achtergrond, hersenen zo goed als op stand by en dan iets moois schilderen, tekenen of bouwen. Het geeft je rust en het brengt orde in je warhoofd. Ik heb dit intussen nodig om volledig tot rust te komen.

Oja, nog één ding

Weet je nog dat ik zei dat schilderijen niet veel plek innemen? Intussen heb ik zoveel schilderijen gemaakt, dat ik een nieuwe plek nodig heb om ze op te slaan want mijn schilderijenplek begint vol te raken…