Dag, lief Nederlands tienermeisje

Dag, lief Nederlands tienermeisje. Met je skinny jeans, waarin enorme gaten op je knieën zitten, en je blote enkels. Heb je het niet koud? Het is maar twee graden. Dag, lief tienermeisje op je lichtblauwe fiets met een gigantisch wit krat voorop. Ik zie dat jouw fiets identiek is aan die van het meisje dat naast je fietst. Inderdaad, jullie hebben exact dezelfde fiets! Nu ik wat beter kijk, zie ik dat jullie sowieso erg op elkaar lijken. Jullie hebben allebei lang haar dat los om jullie hoofden wappert, jullie dragen vergelijkbare kleurige winterjassen, skinny jeans met dus die koude blote enkels, en gympen. Handschoenen dragen jullie eigenaardig genoeg dan weer wel. Oh, ik heb me nog niet voorgesteld. Ik ben de stokoude mevrouw van 33 met niet-kapotte jeans die achter je fietst.

Lief Nederlands tienermeisje, ik heb bewondering voor je. Jij moet opgroeien in een maatschappij waarin alles draait om likes en upvotes. Alles draait om het plaatje, online én offline. Is het daarom dat jouw knieën en enkels bloot zijn in twee graden Celsius en dat je vriendinnetje er vrijwel hetzelfde uitziet? Is dat de reden dat nog twaalf meisjes uit jouw klas er min of meer hetzelfde uitzien? Hoe meer je op elkaar lijkt, hoe minder je opvalt? Zoiets zou het kunnen zijn.

Ik zie je fietsen in de kou. Jij gaat af en toe op je pedalen staan, zoals ik ook nog wel eens doe, al heb ik sokken aan, en je vriendin doet dan hetzelfde. Volgens mij komen jullie net van school. Ik heb jou elf jaar lang in de klas gehad, wist je dat? Het ene jaar droeg je Uggs, het andere jaar droeg je een armbandje met peperdure Trollbeads, maar tegenwoordig draag je vooral je smartphone. Die heb je chronisch in je hand, net als iedereen. Ja, jouw leven is deels digitaal, net als het mijne. Er is alleen één verschil. Ik heb niet hoeven opgroeien in die digitaliteit; ik kon buiten spelen met mijn vriendinnen zonder selfies te hoeven maken waarin ik mijn lippen tuit of twee vingers opsteek. Daarom bewonder ik je, want je doet het allemaal maar. Ik wil je veel geluk wensen, dapper Nederlands tienermeisje, met volwassen worden in deze wereld waarin je enkels ook in de winter bloot en de plaatjes perfect moeten zijn.

Liefs, Perla Schippers

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments