Zoals je de afgelopen tijd al heel vaak in het nieuws hebt kunnen lezen worden vele systemen (nationaal én internationaal) “gehackt” om er ransomware op te installeren. Even voor de wat minder technische mensen. Ransomware is een soort virus die een laag over je hele scherm legt en waardoor je geen fuck meer kunt. Je ziet alleen maar dat ene vet lelijke scherm. Alleen de “hackers” kunnen dit scherm nog verwijderen. Is alleen zo jammer dat ze dit niet vrijwillig doen, maar tegen een flinke betaling. Ze zeggen dat ze je bestanden gijzelen en dat je tegen een hoog bedrag weer alles terug kan krijgen. Klinkt heel eng natuurlijk, maar dit kun je meestal vrij simpel oplossen. Alleen hiermee ga ik jullie nu niet vervelen.
Niet alleen werden vele particulieren het slachtoffer van deze nieuwe trend (dom genoeg zijn om mailtjes en bijlages te openen van bedrijven waar je niet eens een abonnement hebt lopen of bestelling hebt geplaatst), maar ook grote bedrijven. Deze bedrijven werden dan daadwerkelijk ook gehackt. Ik ben van mening dat als je mailtjes en bijlages gaat openen die nergens op slaan, dat je dan niet een slachtoffer bent van hacken maar gewoon te dom bent om te poepen. Je gaat toch niet zomaar vreemde dingen openen? Toch?
Een nieuw slachtoffer
Vandaag las ik op Nu.nl (je mag als je wil het artikel zelf ook wel lezen, dat doe je door op deze hele mooie en vooral ook fijne link te klikken) dat een nieuw bedrijf slachtoffer is geworden van de bekende WannaCry plaag. WannaCry is die ransomware die nu overal opduikt. Eerst was het Qpark, maar nu is het LAKS het tweede slachtoffer. Je kent het vast wel… Het LAKS. De grote klaagmuur voor alle middelbare scholieren die te lui waren om te leren en d.m.v. een slap excuus proberen toch nog een goed cijfer te krijgen. De examens zijn weer begonnen!!! Dat wil dus zeggen dat het weer topdrukte is bij het LAKS en dat het dus niet erg goed uitkomt dat hun systeem sinds vandaag niet meer te bereiken is.
Mijn theorie
Het LAKS zegt dat iemand de ransomware op hun systemen heeft gezet, maar is dat wel zo? Stel je eens voor. De examens zijn begonnen en je krijgt dagelijks honderden en wie weet zelfs duizenden telefoontjes en mailtjes van een of andere kut middelbare scholier die weer eens loopt te zeiken heeft over het examen van vandaag. Mijn buurman stonk waardoor hij zich niet kon concentreren, de leraar had piepschoenen, vraag 5C was wel erg moeilijk hé, die chick naast me een extreem decollete waardoor ik me niet meer concentreren, het juiste antwoord stond niet bij de keuzes van meerkeuzevraag 18T, ik heb gisteren een potje verloren tijdens FIFA 68, mijn pen schreef net een tikkeltje te zwart waardoor ik me een emo voelde tijdens het examen, het streepje waar ik mijn naam op moest schrijven was te kort, die wiskundige formule bij vraag 13V hebben we helemaal niet gehad, etc. Zulke vragen komen er dagelijks binnen bij het LAKS (zo stel ik mij dat dan voor tenminste). Kan zijn dat ze alleen maar inhoudelijke problemen aanpakken, maar het is gewoon leuk om te fantaseren over welke domme klachten die middelbare scholieren allemaal hebben.
Ik zeg: er heeft helemaal geen hacker ransomware op de systemen van het LAKS gezet, ze hebben het allemaal zelf gedaan. Ze hebben zelf hun systemen volgepropt met rotzooi zodat ze geen enkel telefoontje of mailtje meer kunnen ontvangen. Ze hebben gewoon geen zin meer in dat dagelijks gezeik van die middelbare scholieren en hun kutsmoesjes. Ze hadden er meer dan genoeg van. Ze gooien hun gezeik maar op Twitter of een ander (a)sociaal medium. Zodra de examens voorbij zijn, komt er een of andere Gandalf (de magische IT’er) langs en weet het systeem weer helemaal ransomware-vrij te maken zodat ineens alles weer werkt. “Hé wat jammer, net nu de examens voorbij zijn. Ochja! Hebben we ook eens een positief jaar met weinig klachten. Hoera!”
Update: 25-5-2017
Ha! Zie je! Ze hebben dus inderdaad minder klachten ontvangen dan vorig jaar. Ze hebben het gewoon zelf gedaan!
http://www.nu.nl/eindexamens-2017/4720023/laks-ontving-minder-klachten-examens-dan-vorig-jaar.html