“Wij drinken geen pils. Wij drinken bierrrrrrrr”

Alvast een kleine disclaimer… Alles wat ik hieronder zeg is puur hoe ik het voor me zie. Ik ken alleen maar verhalen, nieuwsberichten en heb alleen maar Feuten gezien.

Een paar dagen geleden las ik het onderstaande nieuwsbericht:

https://www.rtlnieuws.nl/nederland/tand-uit-mond-geslagen-bij-ontgroening-studentencorps-amsterdam

Even een korte samenvatting voor de niet-lezers onder ons: Bij een ontgroening bij een studentencorps in Amsterdam is een feut tijdens een ontgroening een tand uit zijn bek geslagen.

Nu ben ik natuurlijk een boerenlul uit het zuiden van het land, maar ik kom er met mijn verstand niet bij waarom mensen in godsnaam (als dat volgens jouw geloof een stom woord is, dan mag je best kiezen uit: Allahnaam, Boeddanaam, Grote Smurfnaam,….) bij een studentencorps zouden gaan. Toen ik in Maastricht ging studeren, hebben ze mij ook gebeld of ik het leuk zou vinden om bij een studentencorps (naam ben ik kwijt en ik ga niet zoeken) te gaan in Maastricht. Ze zouden mij dan Maastricht laten zien en dan samen een hele leuke introductieweek hebben. Ten eerste…. Iemand uit Amsterdam/Rotterdam/andere stad waar ze met een harde G praten, hoeft mij Maastricht niet te laten zien. Ik kom daar al sinds ik een klein Ruudje was (ik was ooit klein). Ten tweede…. die “hele leuke introductieweek” is niets voor mij. Ik heb teveel zelfrespect om een ontgroening te ondergaan, ik ben niet sociaal genoeg voor met veel mensen om te gaan, ik hou van hygiëne en op feestjes ben ik ook niet enorm gezellig. Nu zijn er nog andere dingen die ik van een studentencorps vind, maar daar kom ik zo op terug (“Hé nou… vertel nu! Was net zo spannend!” Nee! Rustig! Komt zo! Nondeju!)

Speciale types

Ik heb alle afleveringen van Feuten gezien. Dat is een serie die vroegah op TV was het over het leven van een studentencorps ging. Nu was dit natuurlijk allemaal in scene gezet (het waren acteurs. joh!), maar mijn bek viel echt open toen mij werd verteld dat onwijs veel dingen de “harde realiteit” is. Als ik aan iemand van een studentencorps denk, denk ik aan iemand met een extreem harde G (zo hard als dat een buitenlander een Nederlander moet nadoen en dan in elk woord keihard een G zegt, en dan niet 1 G maar 15 G’s achter elkaar), een enorme rollende R heeft, de pappa een advocaat is (en heel vaak zeggen “mijn vader……”), zichzelf helemaal the man/een player vindt, uitspraken doet als “Wij drinken geen pils. Wij drinken bierrrrrr”, haren strak naar achteren met 20 tubes gel, vaak in pak (of wat ervoor door moet gaan) en waarbij ze enorm opscheppen over hun verzinsels van het laatste avontuurtje. Zo ongeveer dan hé…

Ontgroening

Waar het in het artikel over ging en waar ik mij het meeste over verbaas zijn de ontgroeningen. Dat je bij een populaire club wil horen is tot daar aan toe, maar om je zelfrespect zo hard en zo snel overboord te gooien snap ik echt niet. Volgens de hogere mensjes in het studentencorps ben je een feut en ben je een enorme loser met totaal geen waarde. Je moet alle kutklusjes opknappen en behandelen ze je met 0 respect. Je bent de slaaf van de corps. Ze mogen je best slaan, je een tand uit je bek rammen, je onderkotsen, op je tekenen, je achterlijke outfits laten dragen, je helemaal kapot maken en daar heb je dan zelf voor gekozen. Dit is “leuk en hoort erbij”. Waarom? Ben ik te dom/nuchter/boerenlul/anti-sociaal/whatever? Waarom zou je ervoor kiezen om zo met je om te laten gaan omdat je perse bij een studentencorps wil horen? Waarom is het leuk als mensen je kapot maken, je zo voor lul zetten. In feite kies je ervoor om vol gepest te worden, puur voor de acceptatie van een paar rijkeluiskindjes en andere losers. Waarom? Dat is het enige woord wat er bij me op komt… Waarom?