Wat te doen als je niet kunt slapen

De afgelopen weken heb ik vrij vaak dat ik niet kan slapen. Dit komt dan niet (wat je veel mensen hoort vertellen) omdat ik enorm veel een scherm voor mijn neus heb, maar omdat het enorm druk is in mijn hoofd (over dingen die ik nog moet doen, waar ik aan moet denken, dingen waarover ik twijfel of tegenop kijk, etc). Het is zeg maar spitsuur tussen mijn oren en daar heb ik ’s avonds laat in bed het meeste last van. Ik kwam laatst een GIF (spreek ook uit als GIF met G en dus niet als JIF! Het is een Graphics Interchange Format, geen Jraphics Interchange Format) tegen die het erg goed visualiseert:

 

 

Laten we het eens gaan hebben over het onderwerp van deze post. Wat moet je nu doen als je niet kunt slapen. Nu heb je dus “volwassen” activiteiten die je kunt uitproberen, maar laten we het even kindvriendelijk houden. Je zou je mobiel erbij kunnen pakken en een awesome serie op Netflix kunnen kijken of een heel tof filmpje op YouTube. Alleen heb ik dan altijd “okeeee dan, nog 1 aflevering/video en daarna moet ik echt weer proberen te slapen”. Oftewel… Ik lig alsnog tot 05.00 uur wakker omdat ik series of video’s aan het bingen (in bed dan wel) ben. Wat bij mij heel erg helpt is het beluisteren van audio (duh, dat doe je meestal met audio).

Nu kunnen “gewone mensen” muziek luisteren en heel misschien helpt het ze om in slaap te vallen, maar zo werkt mijn brein helaas niet. Als ik muziek hoor dan wiebel ik mee, drum ik mee, probeer ik te horen welke akkoorden het zijn, etc. Oftewel, ik slaap nog steeds niet.

Nu hoor ik je denken “Ruud, je doet lastig, wat werkt bij jou dan wel??? Zeg het ons!! We schrijven mee!!” (als je die laatste snapt heb je een uitstekende smaak qua cabaret). Nou goed, ik zal het vertellen. Er zijn 3 varianten van audio die ik heel erg kan waarderen en me daadwerkelijk helpt om in slaap te vallen.

Omgevingsgeluiden (een variant van ASMR)

Ik weet niet of ik de enige ben, maar ik kan echt genieten van onweer en vooral als er ook flinke donderslagen en bliksem bij komt kijken. Voor mij persoonlijk is dat een enorme fijn geluid en kan ik er echt rustig van worden. Daarnaast vind ik het geluid van de zee ook heel erg relaxend. Combineer die 2 en je hebt een heerlijk rustgevend geluid. Op YouTube volg ik 3 kanalen die video’s van 10 uur plaatsen met heel veel verschillende omgevingsgeluiden van natuur. Het is vrij belangrijk dat je video’s van minstens een paar uurtjes gaat beluisteren, anders riskeer je de kans op reclame tijdens het wisselen van video’s en dit kan je hele poging om rustig te worden en in slaap te vallen verzieken.

Nu was ik laatst aan het zoeken naar nieuwe video’s en toen kwam ik de onderstaande video tegen. Als Harry Potter fan vond ik dit heel erg grappig om te zien en te horen. Ik heb met deze soort van omgevingsgeluiden nog geen ervaring. Naast een aantal video’s van omgevingsgeluiden van Harry Potter, kwam ik er ook nog tegen van Game Of Thrones, Lord Of The Rings en andere grote bekende werelden.

 

Hoorspelen

Volgens mij zijn hoorspelen echt iets van vroegah. Tegenwoordig heb je dat niet meer zoveel, tenminste alle hoorspelen die ik nog tegenkom, komen uit de jaren 70/80. Toch vind ik het heel leuk om naar een hoorspel te luisteren. Als ik naar een hoorspel luister, dan kan ik me echt verplaatsen in de scène in het verhaal. Door de stemmen van de verschillende karakters, maar zeker ook door de geluiden van de gebeurtenissen zoals het openen van een deur of het horen van voetstappen op een pad (niet die variant van een kikker maar bijvoorbeeld een grintpad). Voorheen luisterde ik veel naar De Dik Voormekaar Show.

Tegenwoordig luister ik ook veel naar de wat serieuzere hoorspelen zoals De Dood Van De Rechter en The Hobbit. Je moet er volgens mij wel echt van houden, dit is niet zomaar voor iedereen denk ik.

 

Audioboeken

Ik denk dat bijna iedereen wel eens naar een audioboek heeft geluisterd. Hier hoef ik denk ik ook niet veel over uit te leggen. Iemand leest voor uit het door jouw gekozen boek. Niet meer, niet minder. Ook dit kan heel rustgevend zijn.

 

De varianten van audio die ik hierboven aangaf werken voor mij heel goed, maar dat wil niet zeggen dat ze automatisch ook voor jou werken. Het zijn maar tips!! Ga vooral naar YouTube en zoek naar wat jij leuk vindt om te beluisteren. Op YouTube is bijna alles te vinden. Voor nu wil ik nog 1 ding zeggen:

 

En nu maar knus naar jullie warme nestjes, en… denk erom: oogjes dicht, koptelefoon op of oordopjes in en snaveltjes toe. Slaap lekker!

 

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments