Waarom Ross Geller een klojo is

We zijn groot fan van de legendarische comedy Friends en herkijken de serie dan ook chronisch. Het is inmiddels 15 jaar nadat de serie eindigde en nu we zelf in de leeftijd van de Friends zitten, wordt het ons steeds duidelijker dat wij onze levens best goed op de rit hebben, all things concidered. Wat ons nu echter opeens opvalt is dat Ross eigenlijk een enorme klojo is.

Ach, welnee, Ross is toch een leuke paleontoloog? Hij is misschien een beetje raar en hij gaat vreemd, maar verder is hij toch een goede broer, vriend en vader? Dat dacht je. Ross is echt de meest walgelijke klojo van de serie. We zouden zó een I hate Ross-club op kunnen richten. Waarom? Hierom.

We were on a break en andere Racheldingen

Ross is naar verluid al jaren verliefd op Rachel, maar doet geen enkele moeite om haar mee uit te vragen in het eerste seizoen. Pas als Rachel via Chandler hoort dat Ross verliefd op haar is, gebeurt er iets. Nadat Ross het verpest met The List, maar toch haar Lobster blijkt te zijn omdat hij haar mee wilde nemen naar haar prom, krijgen ze een relatie. Die gaat niet van een leien dakje. Ross is niet bepaald een makkelijk vriendje. Rachel krijgt na lang zoeken eindelijk een baan die ze echt leuk vindt, bij Bloomingdales. Ross raakt echter hartstikke jaloers op een mannelijke collega van Rachel en is er heilig van overtuigd dat die iets met haar wil. Het komt niet in zijn hoofd op dat een man en een vrouw ook gewoon goede vrienden kunnen zijn zónder tussen de lakens te belanden. Ook al is hij zelf erg close met Phoebe.

(Valt het je trouwens op dat Ross geen andere vrienden lijkt te hebben dan Chandler, Joey, Phoebe en Rachel? We krijgen ze in tien jaar in elk geval niet te zien. Misschien kun je ‘Gandalf’ nog meerekenen, maar die ene afspraak die de guys met hem proberen te maken mislukt ook. Hij probeert nog wel bevriend te raken met Ugly Naked Guy, maar dat is alleen maar omdat hij zijn appartement over wil nemen.)

Met een barbershop quartet en een hele hoop andere idiote rommel stalkt hij Rachel ongeveer tot zij het, terecht, zat is. Na weer een ruzie over Mark roept Rachel uit wanhoop dat ze misschien maar even een break moeten nemen. Ross gaat ervandoor en belandt nog dezelfde avond met het meisje van de kopieerwinkel in bed. Daarna probeert hij te voorkomen dat Rachel dit ontdekt via ’the Trail’. (Joey: “You always have to think about the trail!”) Dat betekent in dit geval de weg van personen tussen degene met wie je iets gedaan hebt en degene die dat nooit mag weten. Van Gunther hoort Rachel wat Ross heeft geflikt en daarop is hun relatie voorbij. Was hij maar voorbij gebleven…

Ross SO DOES NOT!

Rachel schrijft een brief aan Ross van 15 kantjes waarin ze uitlegt wat haar pijn heeft gedaan en waar ze moeite mee heeft. Ze vraagt Ross de verantwoordelijkheid te nemen voor wat er mis ging in hun relatie. Eh, even zien: hij was constant jaloers, stelde zich enorm aan, accepteerde Rachels carrièrekeuze niet en ging vreemd. Ross ‘SO DOES NOT’, helaas. We vragen ons af wat Rachel dan verkeerd heeft gedaan in zijn ogen. Een carrière hebben? Hem wegsturen nadat hij brand stichtte in haar kantoor? Hij keek neer op Rachel toen ze nog ‘maar een serveerster’ was, maar als ze dan wèl een carrière heeft, is het ook niet goed. Hij had zelfs nog een lijst gemaakt van punten die hij niet leuk vond aan Rachel om te besluiten of hij met Julie of met Rachel verder wilde, waarbij haar baan als serveerster een factor was. Maar later wil hij wel graag daten met een pizzabezorgster (Die hij probeert te verleiden met een kletsverhaal over gas. *oogrol* Rachel is degene die zijn nummer uiteindelijk aan het pizzameisje geeft.) En een sletterige verkoopster. (Zie verderop.)

De rest van de seizoenen vindt Ross dat Rachel hem zijn vreemdgaan direct moest vergeven omdat hij dacht dat ze ‘on a break’ waren en zijn vreemdgaan dan niet telt, of zo. Wat een klojo. Nadat Ross en Rachel dronken met elkaar getrouwd zijn in Las Vegas, wil hij ten eerst al niet scheiden, maar houdt hij daarna voor haar achter dat hij de scheiding niet heeft geregeld, terwijl hij zei van wel. Ook was hij bereid om Rachel helemaal uit zijn leven te bannen voor Emily, de vrouw die hij net een paar weken kende toen hij met haar trouwde. Op het moment dat Rachel hem vertelt dat ze zwanger van hem is, flipt hij over de onbetrouwbaarheid van condooms in plaats van zich met Rachel bezig te houden. *zucht*

Helaas is Rachel verre van de enige vrouw in Ross’ zeer extreme en uitgebreide liefdesleven…

De andere vrouwen

Als je denkt dat Joey een manslut is, dan moet je even kijken naar wat Ross presteert in tien jaar. Drie ex-vrouwen vóór zijn dertigste en twee buitenechtelijke kinderen zijn nog niet eens de ergste dingen op zijn lijstje.
Hij blijft maar een klojo zijn. Hij zoent met Rachel terwijl hij nog met Julie en Bonnie is, maar ook met Charlie terwijl zij nog met Joey is. En hij zoent met Chandlers moeder. Was je vergeten dat hij nog met Janice datet? JANICE. Als in: Chandlers ex-vriendin. Ook datet én zoent hij met Rachels jongere zus Jill. Maar dan wordt hij wel helemaal loco als Chandler een relatie blijkt te hebben met Monica. Hij kan ook totaal niet dealen met de relatie tussen Rachel en Joey, terwijl hij op dat moment zelf een relatie met Charlie heeft. (Die hij dus van Joey heeft afgepakt.) Wat een hypocriet stuk vreten!

Ross zegt de verkeerde naam tijdens zijn trouwerij. Na twee weken zei hij al ‘I love you’ tegen Emily. Het feit dat hij met Emily trouwt terwijl hij haar nog geen drie maanden kent is op zich al een teken van hoe geschift Ross is. Je leert elkaar toch eerst kennen voordat je besluit om de rest van je leven met elkaar door te brengen? Ross niet, hoor. Hij trouwde overigens op een veel te jonge leeftijd met de uiteindelijk lesbische Carol, waardoor hij op zijn 26e al een gescheiden man met een kind was. Je zou denken dat je zo’n fout niet nog een keer zou maken. Ross begint ook nog een relatie met een studente van hem die tien jaar jonger is en gedraagt zich ook bij haar als een jaloers monster. Hij vraagt Joey om hulp om vrouwen het bed in te praten (the Europe Story) en probeert zijn NICHTJE te kussen. Ross is een goorlap!

Rachel raakt dus zwanger van Ross en trekt uiteindelijk bij hem in. Hij heeft op dat moment een relatie met Mona, voor wie hij verzwijgt dat zijn ZWANGERE EX-VROUW BIJ HEM WOONT. Hij flirt ook nog met een sletterige verkoopster terwijl zijn ZWANGERE EX-VROUW DIE BIJ HEM WOONT er nota bene naast staat. Er zijn geen woorden voor deze klojoërij. En Rachel is eigenlijk constant het slachtoffer van zijn geklojo. Het is ergens dan ook ongelooflijk dat ze na tien jaar toch definitief voor Ross kiest.

Andere dingen

Ross is eigenlijk best een slechte vader. Het is natuurlijk ook moeilijk om het vaderschap te combineren met een baan, extreem veeleisende vrienden, je enorme egoïsme en een shitload aan dates en verkeringen. Misschien is dat waarom we zijn zoontje Ben in latere seizoenen helemaal niet meer zien. Carol en Susan hebben waarschijnlijk in de gaten hoe weinig Ben hem boeit. Hij doet moeilijk als peutertje Ben een Barbie als favoriete speelgoed heeft, maar vervolgens is zijn zoon op geen enkele manier een factor als hij nieuwe relaties begint. En wat denk je ervan dat hij het kennelijk okay vindt dat Rachel hun dochtertje Emma meeneemt naar Parijs? Om te wonen. Slechte vader.

Ross is zeurderig, neerbuigend (bijvoorbeeld naar Gunther) en nogal homofoob. (The one with the nap en The one with the male nanny). Hij is een enorme eikel tegen Susan, die helemaal niks fout heeft gedaan. Hij heeft een hoge eigendunk, probeert Phoebe eindeloos van evolutie te overtuigen en stalkt Rachel en Phoebe met zijn gezanik over ‘unagi’. (Chandler: “Are you aware ‘unagi’ is an eel?”) Hij is totaal niet consequent, want hij loopt met zowel aapje Marcel als Elisabeth ijs te eten, maar roept ergens anders weer dat hij niet van ijs houdt omdat het te koud is. (Frozen yoghurt is dan blijkbaar geen ijs, want hij wil dat gaan eten als Rachel zegt dat ze een break wil.)

Ross blijft bezitterig, zelfs als hij geen relatie met Rachel heeft. Hij geeft bijvoorbeeld berichten van andere mannen (Casey en een kerel die ze in een club ontmoet als ze voor het eerst na de bevalling weer eens uit gaat.) niet door. Zelfs na jaren en jaren blijft hij ervan overtuigd dat hij gelijk had over Mark.

Op een feestje draagt hij twee naamkaartjes, hij heeft een aap als huisdier en neemt de plaats van een meisje in om koekjes te verkopen, omdat hij haar been gebroken had. Dat is gewoon creepy. Zijn zusje Monica wordt continu achtergesteld door hun ouders, maar hij komt nooit voor haar op. Wel wordt hij jaloers als Jack Geller zijn Porche aan Monica geeft nadat al haar kinderspulletjes verwoest zijn. Hij vraagt aan Joey en Chandler om mee te betalen aan filters voor de luchtreiniger, terwijl hij bij hen logeert en scheurt basketbalkaartjes doormidden omdat hij vindt dat Joey niet goed genoeg aan zijn toneelstuk gewerkt heeft. Wat een klojo!

We zouden gewoon nog eindeloos door kunnen gaan over wat een eikel en halve sociopaat Ross eigenlijk is, (“My sandwich!”) en wat een slechte Friend. Misschien heeft hij er daarom maar zo weinig.

1 Reactie
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Ik
31 juli 2021 11:54

Zeker mee eens🤢🤢