Over Rick & Morty S4E1

De eerste aflevering van het vierde seizoen van de briljante animatieserie voor volwassenen Rick & Morty is uit!

Na lang wachten is het dan eindelijk zover: de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Rick & Morty is uit. Edge of Tomorty – Rick Die Rickpeat is de titel, wat een knipoog is naar de film Edge of Tomorrow, gebaseerd op de manga ‘All You Need is Kill’ van Hiroshi Sakurzaka.

De premise

Aan de ontbijttafel zit Morty op de Instagrampagina van Jessica te neuzen. Ze heeft een ‘hot funeral selfie’ gepost waarin ze een hanger van Margaritaville draagt. (Summer vindt dat ze er inderdaad goed op staat en probeert Jerry een lading siroop te geven.) Rick sleurt Morty mee om Death Crystals te gaan halen, maar Beth herinnert hem eraan dat die manier van doen niet meer de bedoeling is. Voortaan moet Rick aan Morty vrágen of hij mee wil op een avontuur.

Knarstandend doet hij dat en ze gaan naar Forbodulon Prime. Als Morty ontdekt dat het aanraken van een Death Crystal ervoor zorgt dat hij kan zien hoe hij sterft, stopt hij er eentje in zijn zak. Hij heeft gezien dat hij als oude man sterft, terwijl Jessica: “I love you, Morty” tegen hem zegt.

Morty gebruikt het kristal op school om te zien of hij met Jessica kan gaan praten.

Dat is wat hij wil! Niet de andere gruwelijke manieren van sterven die het kristal hem steeds laat zien als hij een pas in de ‘verkeerde’ richting zet. Morty laat Ricks voertuig crashen, waarop Rick door de voorruit vliegt en gespietst wordt op een rots. Meteen duikt er een hologram op. Deze probeert Morty zover te krijgen dat hij het DNA van zijn dode grootvader in een kloningsmachine stopt. Omdat het kristal hem laat zien dat hij dan níet in de armen van Jessica sterft, weigert Morty. De hologram wordt door de aflevering heen steeds opdringeriger en maakt grappen over het discrimineren van hologrammen.

Alternatieve realiteiten

Zoals je waarschijnlijk weet bevinden onze helden zich in een zogenaamde ‘multiverse’. Er zijn dan ook oneindig veel alternatieve realiteiten. ‘Onze’ Rick, C-137, wordt wakker in een kloningsvat in een andere dimensie. Blijkbaar is ‘Operation Phoenix’ die hij in Big Trouble in Little Sanchez genixed heeft toch een succes. Rick ontdekt jammer genoeg al snel dat in deze realiteit fascisme een ding is.

(Rick C-137, Fascist Morty en Fascist Gearhead komen om in de ruimte, omdat Rick tegen een Mr. Meeseeks zegt dat hij Fascist Morty moet vermoorden.) Hij wordt wakker als een garnaal in wederom een fascistische realiteit. Op deze manier komt hij in meerder realiteiten terecht, die allemaal fascisme met elkaar gemeen hebben.

Uiteindelijk komt Rick in een variant terecht waar iedereen een wesp is en Larva Mr. Goldenfold als maaltijd dient. Maar ze zijn geen fascisten, gelukkig.

Morty’s obsessie

Morty is intussen helemaal bezeten door het kristal en zijn gedrag wordt steeds enger. Met behulp van Ricks wapens richt hij een slagveld van Terminatorproporties aan. In eerste instantie was dit alleen nog tegen bullies gericht, maar als de politie en het leger opduikt, pakt Death Crystal Morty ook die tegenstanders aan. De meest briljante move is die waar een wapen datgene waar op geschoten is in blokjes hakt, die dan beentjes krijgen en weglopen.

Het nieuws noemt hem inmiddels een ‘Unstoppable science fiction boy’. Het kristal laat hem zich aangeven. In een rechtszaak wint Morty door de laatste woorden van de echtgenoot van de rechter te zeggen, waarop zij zichzelf van het leven berooft. Als Jessica voorstelt dat hij meegaat skinny dipping, wijst Morty, geleid door het kristal, af…
Morty belandt in een woestijn waar hij door ferroliquid wordt ingekapseld en in een soort monster verandert. Maar! Zijn dood is in elk geval zeker.

Wasp Rick C-137 en Wasp Rick weten hem los te krijgen van het kristal, maar door de ferroliquid wordt hologram-Rick een enorm monster. Wasp Rick weet hem gelukkig te vernietigen. Zo loopt het allemaal weer goed af en eindigt de episode met een knipoog naar de laatste aflevering van een ander seizoen.

Conclusie

Ik was blij verrast met deze aflevering. Er zaten heerlijke call backs naar andere afleveringen in, een goed verhaal en interessante wendingen. Ook zelfspot komt telkens terug. Ik kijk nu alweer uit naar de volgende aflevering!