For the love of science

Het is intussen wel bekend dat ik een nerd ben. Met name een nerd als het aankomt op het gebied van media en technologie. Waar ik nog zo goed als niet over gepraat heb is dat ik ook mijn interesses heb liggen bij de wetenschap. Ik vind wetenschap enorm boeiend. Er is alleen één nadeel… Het is erg theoretisch en kan al snel erg moeilijk worden. Vooral omdat er erg veel wiskunde om de hoek komt kijken en ik mijn wiskunde-knobbel kwijt ben.

Wat daarbij helpt zijn hele toffe mensen die het op een hele makkelijke en leuke manier kunnen uitleggen. Door het te laten zien hoe iets werkt en hoe gaaf wetenschap kan zijn, proberen ze je te triggeren om je er meer in te verdiepen.

Grappige proefjes

Eén van de manieren waarop ze het laten zien is door in bekende talkshows grappige en kleine proefjes te doen met de host van de show. Dit zijn vaak de wat minder gevaarlijke proefjes, maar die een heel leuk effect hebben. Denk aan gekleurde vlammen, snel ijs maken met liquid nitrogen en waarschijnlijk wel de meest bekende van allemaal: elephant toothpaste.

Professor Robert Winston is zo iemand. Hij komt regelmatig in de Amerikaanse talkshow van James Corden voorbij om proefjes met hem te doen. Daarbij spat het enthousiasme van de twee heren van je beeldbuis af (heb je die nog?). Hieronder een aantal voorbeelden:

Mythbusters

Een ander programma wat voor heel veel jonge wetenschappers heeft gezorgd is natuurlijk Mythbusters. Wie kent Adam Savage en Jamie Hyneman niet? Ze hebben 14 seizoenen lang myths proberen te busten op de meest ludieke en spectaculaire manieren. Dit deden ze dan natuurlijk op een hele wetenschappelijke manier om goede conclusies te kunnen trekken en zeker vast te kunnen stellen dat iets waar of niet waar is. Adam Savage zei het als geen ander (kijk het filmpje hieronder):

Eén van de meest legendarische fragmenten in Mythbusters blijft voor mij het stukje waar Adam het verschil laat zien tussen helium en sulfur hexafluoride. Zoals bij de meeste wel bekend gaat bij helium je stem omhoog, maar bij sulfur hexafluoride… Tja, kijk maar eens naar het onderstaande filmpje.

Physics

Wetenschap is een enorm breed. Het bestaat uit zo onwijs veel categorieën. Eén daarvan is physics. Nu denk je waarschijnlijk meteen aan Sheldon Cooper en zijn grote inspirator Professor Proton, maar in de echte wereld is er ook een soort van Professor Proton en zijn naam is Walter Lewin. Walter Lewin is een Nederlandse natuurkundige die tot 2013 hoogleraar physics was aan het MIT in Amerika. Deze man is legendarisch voor zijn lesmethodes. Hij gaf op zo’n unieke manier les zodat je wel moest blijven opletten om te kijken welke gekke manier hij je nu iets duidelijk ging maken. En wat bleek. Zijn methodes werkten. Door zijn experimenten die hij tijdens zijn lessen uitvoerde, snapte je de moeilijke theorie die bij physics om de hoek kwam kijken. Zijn lessen waren zo succesvol, dat ze werden opgenomen en op YouTube werden geplaatst zodat nóg meer mensen van zijn lessen kunnen genieten. Waaronder Bill Gates! Hieronder kun je een voorbeeld les van Walter Lewin vinden. Mocht je meer van hem willen zien, je kunt zijn kanaal hier vinden.