Oorlog: waarom kijken we er zo graag naar?

Deze titel  moet je niet verkeerd opvatten. Ik zat laatst eens na te denken en ik kwam tot de conclusie dat er best wel veel dingen over oorlog gaan, of oorlog bevatten. Wat ik precies bedoel? Lees maar verder.

Met oorlog bedoel ik de strijd tussen goed en kwaad met ook daadwerkelijke oorlogvoering. Wapens, gevechten, legers, slachtoffers en doden. Geen vrolijke kost, inderdaad en helaas in de realiteit voor miljoenen mensen waarheid. In het echte leven vinden echter alle partijen dat ze de ‘good guys’ zijn, in films en boeken weten de bad guys over het algemeen donders goed dat ze de baddies zijn.

Boeken en films

Wat denk je van Lord of the Rings, Harry Potter, Star Wars en The Hunger Games? In de basis gaan ze allemaal over oorlog. Er zijn de good guys en de bad guys, er wordt letterlijk gevochten, maar uiteindelijk overwint het goede. Deze franchises zijn immens populair, dus kennelijk lezen en kijken wij graag over en naar oorlogen. Of is dat een vreemde conclusie om te trekken? Misschien zien we graag dat het goede uiteindelijk overwint, júist omdat er in de realiteit zoveel oorlog is. Dat geeft ons hoop. En hoop doet leven.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments