Mijn voorspelling over Better Call Saul, s5e10: Something Unforgivable

Morgen is het zover; de laatste aflevering van seizoen 5 van Better Call Saul komt op Netflix. Deze spin-off van de briljante serie Breaking Bad is ook aan het einde van het vijfde seizoen nog steeds boeiend en spannend. We weten de titel al, dus het speculeren hoe dit seizoen af zal lopen is al een poosje bezig. Een titel als ‘Something unforgivable’ belooft natuurlijk weinig goeds…

Mike en Gus

Ik denk niet dat er nog veel bijzonders zal gebeuren als het op deze mannen aankomt. We weten dat ze allebei gezond en wel in Breaking Bad zitten, dus die zekerheid hebben we al. Hun verhaallijnen zitten mooi op schema en hun relatie met Jimmy is al heel duidelijk. Ze weten van elkaar wat ze aan elkaar hebben en dat is nodig in de geschifte wereld van de kartels.

Nacho Varga

Nacho, die eigenlijk Ignacio heet, wil erg graag stoppen met zijn kartelactiviteiten, maar Gus Fring gunt hem geen exit. Omdat we Nacho niet hebben gezien in Breaking Bad, weten we dat het doek hoe dan ook zal vallen voor hem. Maar is dat op een manier die eindigt in een ditch in de desert of is dat gezond en wel met zijn vriendelijke vader ergens buiten de greep van de drugsbobo’s? We weten het niet, maar het ziet er niet echt goed uit voor Nacho, denken we. Ik denk dat Nacho tussen Lalo en Fring in zal komen en daarbij het onderspit gaat delven.

Jimmy en Kim

Arme Kim. Ze heeft wat te stellen met haar lover en intussen ook echtgenoot Jimmy. Ik vrees het allerergste als het op Kim aankomt, moet ik bekennen. We hebben haar niet gezien in Breaking Bad, wat betekent dat ze hoe dan ook uit beeld verdwijnt. Vince Gilligan kennende gaat dat geen leuke exit zijn. We voorzien bijvoorbeeld een Lalo Salamanca die haar op een jammere manier aan haar einde laat komen. Of dat Kim zich juist opoffert om Jimmy te redden. Gezien Breaking Bad en de gebeurtenissen in Better Call Saul, ziet het er niet rooskleurig uit voor dit bijzondere liefdeskoppel. Ik vrees dat Kim collateral damage zal worden. Misschien dat Lalo eerst haar (per ongeluk?) doodschiet en daarna Jimmy wil afknallen, maar dat Jimmy hem net voor is. Ik zie dan Mike en Fring helpen om Lalo onvindbaar te maken, waardoor Jimmy voor altijd in het krijt staat bij ze.

Mijn Kim-&-Jimmy-fanfiction

Mijn fantasie is heel anders dan mijn verwachtingen. In mijn fanfiction gaat Kim morgen gewoon weg. Ergens ver weg een nieuw leven beginnen, zonder Jimmy die steeds in de problemen komt en wie ze niet kan vertrouwen. Het is doodvermoeiend om je continu zorgen om iemand te maken en Kim is daarin geen uitzondering. Laat haar een nieuwe baan vinden in bijvoorbeeld… Omaha? Wat zou dat lief zijn, als Kim en Jimmy elkaar daar weer tegenkomen in het ‘heden’. We volgen immers nu de gebeurtenissen van de jaren vóór Breaking Bad. Tussendoor zien we af en toe de flash-forwards naar hoe Jimmy als Gene bij de Cinnabon werkt. Stel dat Jimmy en Kim elkaar in Omaha weer treffen en hun jaren geleden verbroken relatie nieuw leven in blazen? Dan krijgen ze allebei de happy ending die we ze gunnen. En dit keer wéten we dat Jimmy zijn leven gebeterd heeft. Dát zou ik nou een heel fijn einde vinden. We zullen het morgen zien! Wordt vervolgd…