Hoe realistisch is deze film?

We zitten met z’n allen thuis door Corona en wat kun je dan beter doen dan je watchlist eens wat kleiner te maken. Zoals ik vast en zeker al eens heb verteld ik niet één lijstje, maar liefst twee lijstjes van films die ik echt moet kijken. De eerste lijst is voor films die ik met enorme aandacht moet kijken en niets anders erbij kan doen. De tweede lijst is voor films die ik op kan zetten en daarnaast nog wat anders kan doen (zoals tekenen of gamen).

Watchlijst afwerken

Als ik een film wil zien, dan moet ik voor die film echt in de juiste mood zijn. Ik moet echt zin hebben in iets enorm spannends of juist toe zijn aan iets enorm luchtigs en gewoon lekker te kunnen lachen. Veel van de films in mijn lijstje zijn de spannende en echte must see films. Oftewel, ik moet er echt even tijd voor maken (niet dat ik het zo druk heb, maar ik wil er dan echt goed voor gaan zitten), lekker drinken erbij pakken, chillen zitten en gaan met die banaan. Negen van de tien keer dat ik een film van mijn watchlist heb gekeken, valt deze alles behalve tegen. Ik vond het vaak heel slim en gaaf in elkaar gezet of was het een brainfuck van jewelste (die uitspraak hoor je niet meer zo vaak…).

Vaak blijft zo’n film dan een tijdje in mijn hoofd hangen en wil ik er alles over te weten komen. Niet alleen een behind the scenes, maar ook hoe realistisch de films was. Vaak kijk ik op mijn favoriete website YouTube filmpjes die hier enorm op ingaan.

Er zijn twee kanalen die ik regelmatig kijk om te zien hoe realistisch een film blijkt te zijn: LegalEagle en History Buffs.

LegalEagle

In veel films gebeuren enorm spannende dingen die vaak met het overtreden van de wet te maken hebben, omdat wij dat natuurlijk niet mogen doen omdat het niet mag. Het is de wet. Die mag je niet overtreden, want dan krijg je of een belachelijk hoge boete of ga je de bak in. Vaak wordt dit ook aangehaald in een film of serie of speelt de ’trial’ zelf een grote rol in de desbetreffende film. Enig puntje is vaak dat deze gebeurtenissen niet heel realistisch zijn omdat het de film dan leuker of spannender maakt.

Hoe echt bepaalde straffen wel of niet zijn en welke wetten de hoofdpersonages o.a. overtreden bespreekt de LegalEagle in zijn video’s. De beste man is zelf al meer dan 10 jaar zelf advocaat en per video bespreekt hij een film of serie en gaat hij kijken naar hoe ze de wet overtreden, wat de consequenties zijn van het overtreden van die wet en hoe echt een eventuele trial is. Heb je er wel eens over nagedacht hoe vaak Willy Wonka de wet overtreedt tijdens zijn tour door de chocoladefabriek? Of hoe echt de trials bij Better Call Saul zijn? Of hoe goed Jim Carrey was als advocaat in Liar Liar? Hieronder een aantal video’s van de LegalEagle:

History Buffs

Ik ben groot fan van films over een bepaalde gebeurtenis van de mensheid. In het bijzonder vind ik de tweede wereldoorlog erg interessant. Hierin ben ik natuurlijk niet de enige. Bij veel van deze films geven ze in het begin ook aan dat het is ‘geïnspireerd’ of ‘gebaseerd’ op bepaalde feiten uit de geschiedenis. Ze doen dit natuurlijk omdat ze de gebeurtenissen hier en daar willen aandikken of juist willen versnellen om het zo een betere film of serie te maken. Ze willen natuurlijk de aandacht van de kijker vasthouden en dit doen ze door het spannender te maken dan het daadwerkelijk was. Tot op zekere hoogte is dit zeker ook goed, zolang ze maar niet het hele verhaal verdraaien om er maar meer spanning in te kunnen brengen. Dit is waar het kanaal History Buffs over gaat.

Nick Hodges duikt in de geschiedenis en de ware feiten rondom het onderwerp van de desbetreffende film. Eerst bespreekt hij de film zelf en wat de gebeurtenissen in de film waren. Daarna gaat hij verder op wat de daadwerkelijke feiten waren en op welke plekken de makers van de film de waarheid een beetje of soms heel erg verbogen hebben om de film spannender te maken. Hieronder een aantal van mijn favoriete History Buffs video’s: