Met je jongere ik praten

Ken je het gevoel dat je eventjes terug in de tijd wilt gaan en jezelf een paar dingen wilt vertellen? Gewoon jezelf tegenhouden om een fout te maken of een levenswijsheid of tip mee te geven. Of je jongere ik een hele dikke knuffel geven en vertellen dat het echt allemaal goed zal komen, ook al lijkt het niet zo. Hoe zou het zijn om eventjes met je jongere ik te kunnen praten?

Het punt daarmee is, dat als je die kans zou krijgen en naar je jongere zelf kunt om eens een hartig woordje met haar/hem te wisselen, je daardoor je complete ‘nu’ naar de zak helpt.

The Butterfly effect

The Butterfly effect, weet je. Elke minuscule verandering kan een grote impact hebben op het nu. Als je jongere ik die ene fout niet zou maken, kan dat een totale verandering voor het heden betekenen en dat is heel gevaarlijk. Mensen die je op een bepaald moment in je leven ontmoette, zul je dan misschien opeens niet meer tegenkomen omdat je net eventjes ergens anders bent, bijvoorbeeld. Je weet ook helemaal niet of die ene fout voorkomen je leven wel zoveel beter zou maken. Want stel dat jij daar bent, je jongere ik, en de jij van nú stond opeens voor je neus. Een stuk ouder, misschien mooier of lelijker, maar wel een heleboel wijzer, dan zou je elk woord bloedserieus nemen en er misschien wel geobsedeerd door raken. Stel dat jouw boodschap aan jezelf alleen al is: “Doe dit niet.” en je jongere jij doet dat dan ook inderdaad niet, dan kan het zijn dat je iets belangrijks wat je door die fout leerde dus níet leert en daardoor een ander versie van jezelf wordt.

Andere versie

Je weet niet wat voor versie dat dan is; of dat een betere variant van jezelf is, of juist een mindere. Je weet niet wat zo’n kleine waarschuwing voor schade aan kan richten in het leven dat je nu hebt. Je kunt het ook zo zien; alle fouten die je maakt in je leven vormen jou als persoon. Die persoon is uniek en die zal nog een heleboel andere fouten maken en daar weer van leren. Je zult het met het ‘nu’ moeten doen, ook al lijkt het je soms wel fijn om een andere versie van jezelf te kunnen zijn. Gewoon eventjes uit je huidige ik kunnen stappen en een poosje een andere jij kunnen zijn. Het kan leuk zijn om na te denken over wat je tegen je jongere zelf zou zeggen, maar at the end of the day blijf je achter met NU en met JIJ. En dat is alles wat je altijd zult hebben. Het beste wat je kunt doen is proberen nú de beste versie van jezelf te zijn.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments