“Je zit toch maar naar wat gelul te luisteren?”

Wie. Is. De. Mol? Dat is de vraag waar we komende zaterdag (zaterdag 09-03-2019 voor de mensen die dit in de verre toekomst lezen) het antwoord van zullen horen. Persoonlijk denk ik dat Niels (die als muzikant Nielson heet en vroeger leuke muziek maakte met zijn gitaartje) de mol is. Mede ook omdat ik niet wil dat Sarah de mol en geen enkele kandidaat op Niels(on) zit.

Maar goed! Ik wil het in deze post niet over Wie Is De Mol hebben, maar over een ander snel groeiend fenomeen. Namelijk over podcasts.

Podcasts

Ik weet niet of ik iedereen meteen snapt wat het is als ik het woord “podcast” zeg, dus voor die paar mensen even een korte uitleg. Een podcast is ehm…. Ja, hoe leg je uit wat een podcast is. Het is audio. Dat is sowieso altijd het geval, maar dan hebben we het eigenlijk voor de vaste “regels” ook wel gehad. Een podcast kan 10 minuten duren, maar ook 5 uur. Het kan muziek bevatten, maar ook gewoon een uitgebreid gesprek tussen verschillende personen (of zelfs 1 persoon als die persoon zichzelf heel graag hoort praten) over een bepaald onderwerp of onderwerpen. Een podcast heeft dus niet echt een vaste vorm. De populairste podcasts zijn waarschijnlijk toch wel de podcasts waarin mensen praten over een bepaald onderwerp.

Nu zijn podcasts waarschijnlijk ook iets voor mensen “van deze tijd”. Het gaat vaak over onderwerpen van nu en je kunt ze alleen beluisteren via YouTube, Spotify of via een app op je telefoon. Omdat het zo van deze tijd is, snapt ook niet iedereen wat er nu leuk is aan het beluisteren van een podcast. De oudere generatie heeft namelijk al een mening over podcasts geuit: “Wat is daar nu leuk aan? Je zit toch maar naar wat gelul te luisteren? Over een willekeurig onderwerp?” Toch vinden heel veel mensen het heel leuk om ernaar te luisteren en dat is ook te merken. Ze schieten de laatste tijd als paddenstoelen uit de grond. Steeds meer mensen maken een podcast en de luistercijfers schieten ook het dak uit.

Hieronder een screenshot van de app die ik gebruik!

Wat is er dan zo leuk aan?

Ik kan nu alleen even uit mezelf praten, dus dan zal ik dat ook maar doen. Het luisteren van podcasts kan enorm ontspannend zijn. Het voelt alsof je zelf aan het gesprek mee kan doen. Het gaat ook over een onderwerp waar je zelf je interesses hebt liggen en vind het leuk om naar de meningen van anderen te luisteren over dat specifieke onderwerp. Of je krijgt het laatste nieuws over een bepaald onderwerp en hoort wat anderen erover te zeggen hebben. Daarbij kan het ook enorm helpen om in slaap te vallen. Oké, dit klinkt niet zo positief maar omdat het zo relaxend kan zijn, helpt het je in slaap te vallen. Klinkt het logisch? In mijn hoofd wel.

Trust Nobody

Nu zul je je misschien afvragen wat Wie Is De Mol en podcasts met elkaar te maken hebben, maar dat zal ik je even haarfijn uitleggen. Trust Nobody! Trust nobody is een podcast waarin drie vrienden (Elger, Mark en Nelleke) elke aflevering van Wie Is De Mol bespreken, hun verdenken delen en de onwijs grote Wie Is De Mol community afstruinen om theorieën over het programma te ontdekken en te bespreken. Dit allemaal om erachter te komen wie nu in godsnaam die mol is. Ze zijn dit seizoen enorm in populariteit gegroeid en gaan zelfs van het komende seizoen voor De Mol (de Belgische versie van het programma, maar dan met onbekende Belgen) afleveringen maken. Hieronder kun je van de eerste aflevering van dit seizoen van Wie Is de Mol hun podcast beluisteren.

Andere tips!

Nu luister ik zelf vrij veel podcasts, dus ik kan je wel een en ander aanraden welke podcasts erg leuk zijn om te luisteren.

Afterbuzz TV

In Amerika maken ze onwijs veel TV-shows. Er is een organisatie met de naam Afterbuzz TV, die over superveel van deze TV-shows een podcast maken. Noem een willekeurig Amerikaans TV programma en Afterbuzz TV maakt er podcast over de aflevering die die week is uitgezonden, waaronder The Walking Dead. Na elke aflevering neemt een geselecteerd groepje mensen van Afterbuzz TV een podcast op en bespreken ze de laatste aflevering.

Nachtzuster

Nachtzuster is echt de meest random podcast die je je kunt voorstellen. Het is eigenlijk een radioprogramma op Radio 1, dus echt officieel een podcast is het niet. Het is wel super grappig en het is te beluisteren in de officiële Google Podcast app, dus bij dezen telt het wel mee (lekker puh!). Nachtzuster is een radioprogramma waar mensen naar kunnen bellen met elke willekeurige vraag. Maakt niet uit waar het over gaat, mensen kunnen elke vraag stellen. Vervolgens kan er dan weer ander random iemand bellen om deze vraag te beantwoorden. Heel random, heel droog and just go with the flow. Ikzelf heb ook nog een vraag in mijn hoofd die ik misschien ooit eens wil stellen. Is alleen zo irritant dat het programma in de nacht van donderdag op vrijdag tussen 01.00 en 05.00 uur wordt uitgezonden. Dan lig ik te snurken en heb ik geen tijd om te bellen.

D-Tales

Ik ben een Disney-nerd en vind dus zo goed als bijna alles leuk aan Disney (*kuch Black Panther en Captain Marvel kuch*). Een manier om op de hoogte te blijven van het laatste Disney-nieuws is door te luisteren naar D-Tales. D-Tales bestaat uit 3 vrienden (nee, je hoeft niet perse met 3 personen te zijn om een podcast te mogen maken), waaronder Michiel Veenstra, die vertellen over het laatste nieuws, reviews, hun ervaringen bij het bezoeken van de vele Disney-parken, etc. Mocht je Disney ook heel tof vinden, zeker een aanrader!

Nog eentje dan om het af te leren

Zoals jullie in voorgaande posts al eens hebben gezien, kijk ik met enige regelmaat naar het YouTube-kanaal van The TimTracker. Tim en zijn vrouw Jenn zijn een koppel uit Orlando en gaan heel vaak naar pretparken in Orlando en nemen daar hun vlogs op. De laatste weken zijn ze ook begonnen met het opnemen van podcasts. Hun podcasts gaan niet echt over één onderwerp, maar bekijken ze per keer waar ze het eens over zullen gaan hebben. Tot nu toe hebben ze het over aliens, ghost en urban legends gehad. Of ze in die hoek blijven weet niemand. Inclusief zij zelf niet.

Een eigen podcast?

Nu kan ik zelf denk ik ook wel goed uit mijn nek lullen (kijk maar hoe lang deze post weer is) en heb ik de laatste tijd al eens vaker gedacht hoe het zou zijn om zelf eens een podcast te maken. Enige probleem is dat ik echt niet zou weten waar het over moet gaan. Ik vind heel veel dingen leuk, maar daarbij ben ik ook in veel dingen een soort van loner. Ik kijk vrij veel series en films. Moet het daar over gaan? Misschien een bepaalde serie uitkiezen en dan elke aflevering bespreken en analyseren? Misschien over Disney? Ik ben de laatste tijd veel aan het crea bea’en, maar daar kun je al helemaal geen podcast over maken. Daarnaast ben ik niet echt iemand die zo graag naar zijn eigen stem luistert dat ik het in mijn eentje wil doen. Oftewel, ik moet iemand hebben die dat ook leuk zou vinden. Ik kan wel stemmetjes doen en een soort van Dik Voormekaar Show maken. Is dat een leuk idee?

Dan ook nog de vraag of het in het Nederlands of Engels moet. Want, wie luistert graag naar een Limburger die in het Nederlands zijn mening of verhaal deelt? Laat staan een Limburgse Nederlander die in het (sort of) Engels zijn mening of verhaal deelt.

We gaan het eens zien. Ik heb in ieder geval genoeg podcasts om inspiratie op te doen. Wie weet zal een post in de toekomst gaan over mijn eigen podcast!

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments