Is onze realiteit wel realistisch?

Oké, ben je klaar voor een mindfuck? Sinds ik als klein Ruudje The Truman Show heb gezien, gaat er wel eens door mijn hoofd of hetgeen om mij heen wel klopt. Iedereen heeft zijn eigen leven en gaat dus automatisch alles om hen heen om zichzelf. Het is jouw leven, jouw familie, jouw vrienden, jouw huis etc. Alles gebeurtenissen vormen samen jouw leven en is zo omdat het jou zo heeft gemaakt. Jij bent op een bepaald moment geboren en sindsdien ben jij gaan werken aan jouw leven. Ik kom nu heel zweverig over maar ik ben ergens naartoe aan het werken.

Wat ik hierboven schrijf is natuurlijk heel logisch, want zo is het leven nu eenmaal. Maar wat nu als alles om jou heen zo voor je wordt gemaakt? Wat als jouw idee van realisme niet klopt? Dit is een concept wat ik natuurlijk niet zelf verzin, maar dit onderwerp is al in verschillende series en films aan bod gekomen. Zoals ik al eerder zei, wat als het The Ruud Show (Ruud i.p.v. Truman bij The Truman Show, duh!!) zou zijn?

Nu heb je verschillende kanten van nep. Zoals in The Truman Show dat jouw omgeving en jouw wereld eigenlijk gewoon één grote filmset is en alles en iedereen in jouw leven is nep. Je vrienden zijn geen vrienden maar acteurs. Voor je het weet valt er een studiolamp op je kop (als je The Truman Show hebt gezien dan weet je welke scène ik bedoel).

Er is ook een andere vorm van fake realisme. Die variant waarbij alles op dat moment voor je gemaakt wordt. Je leeft in een simulatie van je eigen leven. Waar je ook loopt, wat je ook doet. Alles wordt op dat moment gemaakt, gegenereerd door een huge ass computer.

Ik kan het nu wel helemaal gaan uitleggen hoe dat precies werkt, maar de briljante makers van Rick & Morty hebben hier een hele mooie aflevering over gemaakt. Hieronder kun je een stukje kijken van het verhaal van Jerry in een zo’n simulator:

Nu is dit een serie, een cartoon (wel een fucking briljante serie). Stel je voor dat dit de realiteit zou zijn. Hoe zou dat dan precies werken? Wat zou ervoor nodig zijn om dit te realiseren? In de onderstaande video bespreken ze deze theorie en hoe dit precies werkt.

Na het zien van dit filmpje heb ik toch even een moment nagedacht. Hoe fucked up zou dat zijn??? Nu weet ik natuurlijk dat dit niet zo is…… toch?

Mind freaking blown!!!

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments