Oogjes dicht en snaveltjes toe. Slaap lekker!

Iedereen heeft dat wel eens. Je ligt in bed en kunt gewoon niet in slaap komen. Super irritant is dat, hè! Je bent wel super moe van een dag werken, maar je kunt gewoon niet in slaap komen. Je ligt dan eigenlijk maar te wachten tot je eindelijk in slaap gaat vallen.

Wat nog erger is, is wanneer je hoofdpijn hebt en wil gaan slapen. Dat lukt al helemaal niet. Dan ga je je stiekem alleen maar focussen op je hoofdpijn en gaat deze alleen maar erger worden. Met als resultaat… inderdaad… nog steeds wakker met een nog heftigere hoofdpijn! Snel in slaap vallen is helaas niet zo vanzelf sprekend. Ik ben stikjaloers op die mensen waarbij hun hoofd maar 1 seconde het kussen hoeven aan te raken en hup, meteen een heel oerwoud omver zagen.

Gratis tips van Ruud!

Voor de mensen die zichzelf herkennen in de situatie die ik hierboven heb geschetst (ik heb met je te doen), heb ik een aantal tips die je kunnen helpen om sneller in slaap te kunnen vallen. Deze hebben allemaal met audio te maken, want één ding wat heel erg slecht is en bijdragen om niet in slaap te kunnen vallen, is het nog laat staren (en vooral in bed) naar een schermpje. Niet doen! Een enorme no go! Dus koptelefoon op of oordopjes in en luister naar één van de volgende tips:

Tip 1: Voorleesboeken

Eén van mijn beperkingen is is dat ik niet kan lezen. Dan heb ik het niet meteen erover dat ik misschien een analfabeet zou zijn, want dat ben ik gelukkig niet. Wat ik bedoel is dat mijn brein niet rustig genoeg kan worden om lekker relaxed ergens in een hoekje met een goed boek een paar hoofdstukken te lezen. Zodra ik een halve bladzijde heb gelezen, gaat mijn brein naar een ander onderwerp en ga ik over iets denken (kan vet random zijn). Dan zijn mijn ogen verder ‘aan het lezen’, maar mijn brein zit totaal ergens anders.

Wat voor mij dan een enorme aanrader is zijn voorleesboeken. Het kan heel fijn zijn om lekker in bed te liggen en dan iemand in je oren te hebben die je een verhaal aan het voorlezen is. Eén van mijn favoriete boeken om voorgelezen te krijgen is de Harry Potter reeks. Ik heb vele versies gehoord, maar o.a. die van Jim Dale is heel fijn om naar te luisteren. Deze meneer heeft een hele kalme stem. Via deze link kun je naar een website gaan om eens te beluisteren hoe deze beste meneer dat doet.

Voorleesboeken helpen je om te relaxen en doordat het donker is, ligt je focus volledig op het boek. Het kan heel goed helpen. Er is alleen één gevaar. Je valt dan eindelijk in slaap en wordt dan vele uren wakker en dan ben je ineens bijna aan het einde van het boek. Tja… waar ben je dan ook alweer gebleven in het boek?

Tip 2: Podcasts

Een andere manier dat wel een beetje lijkt op het voorleesboek verhaal is het luisteren naar podcasts. Bij podcasts luister je eigenlijk naar een gesprek tussen mensen. Dat is het. Puur dat. De onderwerpen waar mensen over praten kan uiteraard enorm verschillen. De ene podcast praat na over een serie of film, weer een andere podcast praat over techniek en de andere podcast praat over weer een ander onderwerp. Je kunt het zo gek nog niet bedenken of er is een podcast over gemaakt. Ik zal binnenkort eens wat dieper op het onderwerp podcasts ingaan en een paar podcasts uitlichten die ik zelf heel fijn vind om bij in slaap te vallen. Toch om je een tip te geven in deze post zal ik er nu eentje uitlichten die ik zelf regelmatig beluister.

Een podcast waar ik zelf veel naar luister is Afterbuzz TV. Dit is een Amerikaans mediabedrijf waar ze napraten over een aflevering van een bepaalde serie. Ze noemen zichzelf “The ESPN of TV talk!”. Ze schijnen tot over 200 uur per week te maken over het napraten over afleveringen van super veel series. Zoals ook over Chernobyl (zie het voorbeeld hieronder van de eerste aflevering) Per aflevering praten ze na over de gebeurtenissen in de aflevering, wat ze hierin is opgevallen en wat ze verwachten dat in de volgende aflevering gaat gebeuren. Een aanrader!

Tip 3: Natuurgeluiden

Ik ben gek op natuur. Het geeft me rust. Eén van de heerlijkste geluiden vind ik harde regen en onweer. De een geeft het onrust, maar ik vind het heerlijk om te beluisteren en de regen te ruiken (vooral na een warme zomerdag ruikt het heerlijk). Waar ik dus ook heel rustig van word zijn natuurgeluiden. Ook dit kan van alles zijn. Van geluiden van een bos, van zachte regen tot een flinke onweersbui met donder. Ook hier zijn vele filmpjes van te vinden op YouTube (wat een geweldige site is het toch). Veel van deze filmpjes duren zo’n 10 uur, zodat je zeker weten de hele nacht het geluid hebt om heerlijk bij te slapen. Je zet dit op je oren en langzaam sukkel je in slaap. Heerlijk! Een YouTube kanaal die heel veel van deze geluiden heeft is The Relaxed Guy. Aanrader mensen!

Tip 4: Series en films luisteren

Wanneer je gek bent van een bepaalde serie of films, kan het ook heel fijn zijn om de serie of film als audiobestand te hebben en deze te luisteren in het donker. In je hoofd zie je dan echt de film terwijl je de naar de audio luistert. Let op, neem dan niet een serie of film die je mee kunt praten, want dan ga je meer focussen op de volgende zin dan relaxen en in slaap vallen.

Tip 5: Mr. Rogers to the rescue

In een vorige post heb ik het gehad over Fred Rogers en waarom die man een held voor mij is. Mr. Rogers heeft een enorm fijne stem om naar te luisteren. Heel rustig en kalm. Alleen is het nadeel dat als ik tip 4 zou volgen, wel ook meteen de muziek en andere geluiden van zijn show Mister Rogers’ Neighborhood me toch weer te wakker zouden houden en ik alsnog niet in slaap zou vallen. Op een mooie avond in een fantastisch klein dorpje in Zuid-Limburg kwam ik laatst een afspeellijst op YouTube tegen waarbij een interview te zien was met Mr. Rogers! Een interview van maar liefst 4 uur lang! Ik ben en blijf altijd een piraat, dus ik heb dit interview gedownload en omgezet naar een MP3-versie. Deze MP3 heb ik diezelfde avond nog op mijn oren aangezet en ben door zijn fijne stemgeluid langzaam in slaap gevallen.

Slaap lekker!

Ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt en dat je hiermee sneller in slaap zult vallen. Denk aan jezelf, want een goede nachtrust is zeer essentieel als je aan de slag moet op werk de hele dag. Dus om mijn goede vriend Meneer de Uil te quoten:

“En nu maar knus naar jullie warme nestjes, en … denk erom: oogjes dicht en snaveltjes toe. Slaap lekker!”

Meneer de Uil, 1968