Hoe zou het vroeger zijn geweest?

We zitten op dit moment in een heel raar en vooral ook chaotisch jaar. We mogen zo goed als nergens meer naartoe en werken zo goed als alleen nog maar thuis. Het Corona-virus heeft heel 2020 wereldwijd totaal naar de *** geholpen en zoals het er nu naar uitziet, zullen we volgend jaar ook nog steeds ermee bezig zijn.

Zoals ik zei werken we nu altijd thuis en door de technologie is dit ook mogelijk voor heel veel beroepen. Waaronder ook mijn beroep. Het zijn van een product owner speelt zich sowieso al voor 80% online af, ook vóór de Corona-epidemie. De overige 20% was ik offline met mensen in gesprek en stond ik naast het bureau van menig ontwikkelaar om weer aan te geven wat ik nu weer aangepast wilde hebben. Deze 20% heeft zich nu ook volledig naar de online wereld aangepast. Hetzij via het onmogelijk en zeer bloeddruk verhogende programma Teams, maar het werkt.

Online hangen mijn dagen zo goed als alleen maar met meetings aan elkaar, welk anders allemaal offline plaats hebben gevonden. Oftewel, ik kan mijn baan gewoon volledig thuis uitvoeren. Net als mijn collega’s. Ik heb dus enorm het geluk dat dit kan. Er zijn ook vele beroepen (denk aan de horeca) waarbij dit niet kan en zij dus door deze gedeeltelijke lockdown weer een hele lange tijd thuis komen te zitten.

Vreuger!

Door deze epidemie waar we nu inzitten denk ik regelmatig wel eens hoe dit vroeger geweest zou zijn. Wij kunnen online nog gewoon contact hebben, eten laten bezorgen door de Appie of zelfs werken. Hoe zou dit vroeger zijn geweest? Toen was er geen internet of telefoon (ik heb het over echt ver terug) waarmee ze even naar Cleopatra in Nuth (de shoarmaboer) kunnen bellen om eten te laten leveren. Of zoals heel Nederland aan het begin van deze epidemie 20.000 wc-rollen liet leveren door Jappie van de Appie.

Mensen moesten vroeger naar buiten om hun voorraad te halen en geld in het laadje te brengen zodat je eten kon gaan kopen. Wat als Corona toen was. Hoe zou het toen zijn geweest? Natuurlijk was de kans op verspreiding (van China naar Nederland) dan ook minder groot aangezien de Wright-broers nog vloeibaar waren en ze nog niet wisten wat vliegtuigen waren.

Hoe zou het toen zijn geweest?

Zoals jullie waarschijnlijk wel weten houd ik veel van oude meuk. Van de Tweede Wereldoorlog tot films en series van vroeger uit mijn jeugd. De vraag “Hoe zou het toen zijn geweest?” denk ik wel regelmatig. Niet perse aan Corona gerelateerd, maar ook zo wel eens. Zonder al die digitale onzin (zegt de computerverslaafde). Gewoon alles offline en het enige waar je je zorgen over moest maken was de wereld waarin jij leeft. Toen kreeg je hoog zelden iets mee over wat iemand in een ander land deed (een oranje president bijvoorbeeld) en als, dan boeide het je niet.

Rick88888888

Hoe zag de wereld er toen uit? Wat droegen de mensen? Wat deden ze? Hoe zagen de bekende steden waar wij nu wel eens komen of kennen (door technologie) er nu uit en hoeveel verschilt het met nu? Die vraag stelt Rick888888 (de logische gebruikersnamen rondom de naam Rick waren blijkbaar op) zich ook vaak af en hij geeft hier zelfs antwoord op op zijn YouTube-kanaal.

Rick heeft als hobby het zoeken van hele oude beelden, deze omzetten naar een hoge kwaliteit en het inkleuren van deze beelden. Het resultaat plaatst hij dan op zijn YouTube-kanaal (met meer dan 34.000 abonnees) om mensen een kijkje te geven in het dagelijks leven van de wereld begin 1900. Rick komt uit Nederland, dus het meeste van zijn beelden komen uit Nederland en tonen dus ook het beeld van Nederland uit die jaren, maar hij heeft ook een aantal internationale filmpjes op zijn kanaal staan.

Hieronder kun je een collectie zien van filmpjes van grote Nederlandse steden rond de jaren 1920.

Rick heeft ook filmpjes van steden en gebeurtenissen uit het buitenland (jazeker, zelfs vroeger hadden ze het buitenlander). Hieronder een aantal voorbeelden.