“I’m called a puppeteer because I work with puppets”

Ik heb een aantal helden. Dit zijn helden uit verschillende werkvelden, waaronder ook helden in de film en serie industrie. De grootste is natuurlijk Walt Disney, maar vlak daarna komt Jim Henson.

Ik ben geboren op 27 juni 1990 en Jim Henson is overleden op 16 mei 1990. De actieve jaren dat er nieuwe films en series van zijn hand kwamen heb ik dus niet meegemaakt omdat ik toen nog vloeibaar was. Helaas heb ik het met de vele herhalingen moeten doen en de films en series die “geïnspireerd” waren op het werk van Henson.

Innovatie

Waarom Jim Henson een held voor mij is, is eigenlijk dezelfde reden waarom Walt Disney een held voor mij is. Ze waren ongelooflijk innovatief en wilden met de nieuwste technologieën de beste content creëren voor hun publiek. Als de technologie nog niet bestond, dan gingen ze het zelf maar uitvinden. Het moest en zou lukken. En dat is gelukt. Jim Henson heeft ervoor gezorgd dat de standaard poppen met nul gezichtsuitdrukking werden vervangen door Muppets met een heel eigen persoonlijkheid en ook al werd er niets gezegd, je zag toch wat ze dachten en hoe ze zich voelde. Dit deed hij door hele simpele dingen (het vormen van het gezicht, beweegbare ogen/wenkbrauwen etc. De pop werd een acteur.

Mijn Jim Henson jaren

Zoals ik hierboven al zei heb ik het met name gedaan met herhalingen van zijn shows. Op de Nederlandse TV werd alleen maar (in mijn tijd) The Muppet Show uitgezonden en Fraggle Rock. Deze laatste zelf alleen maar een hele korte periode uitgezonden op Ketnet. Toen ik voor het eerst The Muppet Show zag, was ik meteen om. Het was bizar. Gekke karakters die op vele verschillende manieren werden ingezet. Ik vond het geweldig. The Muppet Show hype was in Nederland niet zo groot, dus op het kijken van de afleveringen op TV was dat wel zo’n beetje als kind in Nederland. Vele jaren later kwam de film The Muppets in de bioscoop. Door het zien van deze film werd mijn Muppets fandom weer nieuw leven in geblazen.

Alleen had ik deze keer iets wat ik tijdens mijn vorige Muppets fandom niet had: de mogelijkheid om illegaal te downloaden! Dit heb ik dus ook gedaan. Ik heb weer alle afleveringen gezien en boy oh boy wat was dat awesome. Naast The Muppet Show heeft Henson ook nog gewerkt aan vele andere series en films. Niet allemaal even succesvol of tof, maar zeker heel tof gemaakt. Elk project had weer nèt dat ene nieuwe stukje technologie dat weer gebruikt kon worden in andere Henson projecten.

The DefunctTV Jim Henson special

Zoals jullie weten is YouTube één van mijn favoriete sites en volg ik al een hele tijd het kanaal DefunctTV. Dit met name om hun Disney-content (hierover later meer in een andere post), maar de afgelopen maanden hebben ze een serie uitgebracht over het leven van Jim Henson. Elke aflevering heb ik meteen gekeken en bij elke aflevering werd de beste man een nog grotere held. Wat heeft die man allemaal voor een toffe dingen gemaakt en überhaupt mogelijk gemaakt voor de filmindustrie. De 6 afleveringen gaan over de 6 grote fases in het leven van Henson. Van zijn geboorte en het begin van zijn carrière, tot zijn overlijden in 1990. Elke film en serie waar aan hij heeft gewerkt komt ter sprake. Een enorme aanrader. Hieronder kun je alle afleveringen bekijken! Ze staan in de juiste volgorde:

Het begin van de carriere van Jim Henson

Het verhaal van Sesame Street

De geschiedenis van The Muppet Show

De geschiedenis van Fraggle Rock

De geschiedenis van Muppet Babies

Het einde van het leven van Jim Henson

Adam Savage in de Jim Henson tentoonstelling

Adam Savage ging op bezoek bij een Jim Henson tentoonstelling in New York waar het leven van Jim Henson werd tentoongesteld (dat wil nog wel eens bij een tentoonstelling). Hij kreeg een tour van de tentoonstelling en kreeg de highlights te zien.