Vroeger ging ik regelmatig naar de schouwburg voor een concert, een cabaretvoorstelling of een musical. De afgelopen jaren ben ik bijna niet meer geweest. Dit omdat er niet heel veel leuks meer in de schouwburg komt om één of andere reden. Daarbij is alleen naar een cabaretvoorstelling gaan van bijvoorbeeld Bert Visscher of Jochem Myjer niet leuk. Did it once, never again. Het is gewoon niet gezellig.
Toch is er één hoogtepuntje qua schouwburg bezoek de afgelopen jaren en dat was de theaterbeleving van Robért van Beckhoven. Hierbij nodigt Robért het hele publiek uit op het podium (ja, echt!). Op dit podium gaat hij met passie vertellen over de wereld van de bakkers en patisserie. Bij elk stukje uitleg krijg je ook iets te proeven zodat je kunt ruiken en ervaren waarover hij het heeft. Zo heb ik het lekkerste worstenbroodje aller tijden gegeten en heb ik chocolade uit Colombia mogen proeven. Als echte Bourgondiër zijnde, is dat puur genieten.
Even terug naar andere theater ervaringen. Afgelopen jaren ben ik namelijk meer naar grote musicals geweest in het land i.p.v. Parkstad Limburg Theaters in Heerlen. Mooiste musical van Nederland vind ik persoonlijk toch wel Soldaat van Oranje. Met prachtige muziek, een sterk verhaal en het onderwerp de tweede wereldoorlog, is dit echt het hoogtepunt in de Nederlandse musicalwereld denk ik.
Nu had ik op de planning staan om 10 mei naar 40-45 in België te gaan. Dit is helaas niet doorgegaan wegens de situatie waar we nu allemaal in leven. Aan de spektakelmusicals in België, ga ik een aparte blog wijden. To be continued dus!
Mishief theatre
Zoals je hierboven kunt lezen heb ik al redelijk veel gezien en meegemaakt qua theatervoorstellingen. Wat ik nog nooit heb meegemaakt is dat er iets grandioos fout gaat tijdens een theatervoorstelling. Als dit zou gebeuren, dan zou dat zeker op mijn lachspieren werken. Leedvermaak is en blijft leuk.
Het Britse gezelschap Mishief theatre denkt hier dus hetzelfde over. Zij maken theatervoorstellingen over hoe een toneelstuk zou gaan als er constant dingen fout gaan. Wat als audio verkeerd gestart wordt. Mensen achter de schermen ineens in beeld zijn. Spullen grandioos kapot gaan. Mensen vast hangen in decorstukken. Decorstukken omvallen. Noem maar op, alles gaat verkeerd tijdens hun toneelstukken. Zo heeft ook iedereen van het gezelschap een bepaalde eigenschap die je in elk stuk terug ziet komen. De één weet de hele tijd zijn tekst niet en krijgt allerlei ondersteuning voor (via bijvoorbeeld een hoofdtelefoon waar zijn tekst in verteld wordt, maar ook BBC radio door krijgt). De ander speelt steeds kleinere rollen, maar wil de leading actor zijn en er dus alles aan doet om alsnog de lead actor rol over te nemen
Ze zijn inmiddels erg bekend in Engeland. Ze staan meteen met nieuwe stukken op West End en hebben ze vele prijzen mogen ontvangen. Online is er helaas niet veel van ze te vinden, maar onlangs is een volledig toneelstuk op YouTube verschenen (niet heel legaal volgens mij). Helaas is intussen deze video alweer van YouTube gehaald en moest ik dus sneaky een andere manier vinden om het met jullie te delen. Klik hier om de voorstelling te zien!
Het eerste filmpje wat ik van ze zag was van een bankoverval. Hier zie je ook goed de stunts die ze uithalen om zo het verhaal te versterken. Deze kun je ook hieronder kijken.
Op dit moment touren ze met de voorstelling The play that goes wrong door de UK en de US. Ze gaven in 2015 (zo lang touren ze al) een preview hiervan tijdens The Royal Variety Performance. Deze preview kun je hieronder zien!