In een voorgaande post werd er gesproken over het grote gat dat Game of Thrones achterlaat na 8 seizoenen (klik hier om deze post te lezen!). We hadden niets meer te kijken. Welke serie moesten we nu maar voor een 2e/3e/4e/etc-e keer opnieuw kijken? Het gat was diep en we hadden behoefte aan vulling voor dit gat.
En toen was er Chernobyl
Het gat dat door HBO werd gecreëerd was ineens weer opgevuld door HBO zelf! Dit deden ze met de nieuwe miniserie Chernobyl.
Iedereen heeft wel eens van Chernobyl gehoord en weet ongeveer welke kernramp er aan deze naam gelinkt is, maar hoe het precies zit weten de meeste mensen niet. In deze serie worden we meegenomen bij de ramp zelf en wat erna allemaal heeft afgespeeld. Hieronder kun je de trailer bekijken:
Ze draaien er niet omheen…..
Chernobyl is gebaseerd op de daadwerkelijke feiten van deze ramp. Er zijn namelijk 2 “waarheden”. Die van de Sovjet Unie zelf (er zijn maar 31 mensen gestorven?) en die van de mensen die daadwerkelijk daar waren en hebben meegewerkt (zover dat ging) aan het voorkomen van nòg ergere gevolgen.
De serie begint in de eerste aflevering meteen met de ontploffing zelf, het oerwoud voor het gezicht van Anatoly Dyatlov in de controlekamer en hoe de hoge heren van de kernreactor er meteen alles aan wilde doen om de hele ramp te verbloemen. Je ziet in deze aflevering meteen al de gevolgen op de gezichten van de slachtoffers. Letterlijk.. Heel veel slachtoffers hebben door de straling een rode kleur gekregen en weten al dat ze ten dode zijn opgeschreven. Het is heel erg heftig om te zien allemaal.
Wat me het meeste heeft geraakt was toch wel de menselijke opofferingen die er zijn gemaakt tijdens het opruimen van de rampplek. Denk hierbij o.a. aan het opruimen van een dak waarbij er maar mensen zijn ingezet om al het radioactief afval te verwijderen, omdat er geen robot gevonden kon worden die tegen de onwijs grote hoeveelheid straling bestand was.
Wat me ook niet in de koude kleren is gaan zitten zijn de keuzes die de Sovjet Unie heeft gemaakt om maar niet zwak over te komen bij andere landen. Als voorbeeld verwijs ik weer even naar de robots die ze oorspronkelijk hadden willen inzetten om het dak te ontruimen van radioactief afval. Ze hadden een robot nodig die bestand was tegen 15.000 röntgen. Dit moest de overheid regelen. Om de situatie minder erg te laten lijken tegenover Duitsland (waar ze de robot van moesten lenen) gaven ze aan dat de robot maar bestand hoefde te zijn tegen 2000 röntgen. Dat hadden de Duitsers wel. Wat bleek. De robot die ze gingen gebruiken op het dak kon dus toch niet tegen 15.000 röntgen. Alles voor niets dus…. Wat was de noodoplossing? Mensen inzetten en hun graf injagen. De scene waarbij ze ontdekte dat de robot toch minder sterk was dan gedacht, kun je hieronder bekijken:
Valery Legasov en Boris Shcherbina
Tijdens de 5 afleveringen (wegens het zijn van een mini-serie) volgen we met name Valery Legasov en Boris Shcherbina. Zij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de straling niet nog heftiger wordt en het rampgebied zo veilig mogelijk opgeruimd kan worden. Ook zij weten dat ze door deze opdracht aan te nemen (wat niet geheel vrijwillig was) niet lang meer te leven hebben. In de afleveringen komen ze erachter dat met name door enorm onkunde van de leidinggevenden, de overheid en de onjuiste mensen in de controlekamer de oorzaak waren van deze ramp en het voorkomen had kunnen worden.
“Obsessie” met de serie
Afgelopen zondag heb ik alle 5 afleveringen achter elkaar gekeken en ben ik intussen begonnen met het opnieuw kijken van Chernobyl. Het is een steengoede serie. Ik ben niet de enige die dit vind, want bijna iedereen die ik ken heeft de serie gezien en vindt het ook heel super (alle 2 mensen).
Ook online zie je bijv. op 9Gag heel veel memes over de serie en ook YouTube staat vol met filmpjes met extra uitleg en reviews.
Daarnaast speelt HBO hier zelf ook lekker op in en hebben ze voor elke aflevering een podcast gemaakt waarbij de maker van de serie praat over het maken van Chernobyl en waarom ze bepaalde keuzes hebben gemaakt (waarom praten ze Engels en niet Russisch?). Hieronder kun je de podcast van de eerste aflevering luisteren (wel eerst de aflevering kijken he!!):