In de besloten donorgroep op Facebook, maar ook op andere plekken roepen donorkinderen ‘koekoek’, wanneer er een match is. Het is echter niet voor iedereen duidelijk waarom. Wie de oorsprong van deze uitroep niet heeft meegekregen, kan het een vreemd woord vinden om te gebruiken als er een match is. Ik ga nu uitleggen wat het inhoudt en vertellen wie de eerste was die het zei…
Donorkind zijn en Family Tree DNA
Als donorkind van een anonieme donor weet ik hoe het is om geen flauw idee te hebben wie je vader is én te beseffen dat je daar waarschijnlijk ook nooit achter zal komen. Zelf heb ik hier, vooral door de nuchtere instelling van wijlen mijn moeder, weinig last van gehad, al was het vraagteken natuurlijk altijd aanwezig. Voor andere donorkinderen is het anders. Zij zijn soms al jaren op zoek naar het missende puzzelstukje van hun leven en hebben echt last van het grote niet-weten. Ook het onrecht van het niet-mògen-weten kan veel pijn doen. Tijden veranderen gelukkig en we kijken nu met andere ogen naar die anonimiteit van toen.
Enter FIOM. Bij FIOM kon kan je voor 250 euro je DNA in de databank laten zetten en dan zouden zij de matches tussen donorkinderen en donoren of donorkinderen onderling maken. Inmiddels blijkt al een tijd dat er daar veel gemiste matches zijn en dat er helaas nogal wat schort aan de (betrouwbaarheid en accuraatheid van de) werkwijze van deze instantie.
Enter Family Tree DNA. FTDNA is een Amerikaanse DNA-bank waar je voor een derde van het FIOM-bedrag je DNA in kan laten zetten. Zij kunnen wèl snel (lees: binnen enkele weken vaak al) betrouwbare matches vinden, omdat ze een totaal andere manier van testen gebruiken. Veel donorkinderen begonnen in 2017 te ‘swabben’ en al gauw regende het matches! Ook via andere DNA-banken (MyHeritage, 23andme, GEDMatch, Geni, Gencove en er zijn er nog meer) vonden donorkinderen halfjes en hun donor.
Ester de Lau
Eèn van die donorkinderen was Ester de Lau, een van de oprichtsters van de Donordetectives. In 2017 had zij via FTDNA een match met een halfzus, maar al gauw bleek dat die match al in 2012 bij FIOM bekend was. Beide zussen stonden sinds 2011 in de databank. Dit deed nogal wat stof opwaaien natuurlijk, vooral binnen de donorgroep. Vijf jaar lang een match op de plank laten liggen? Onverteerbaar. Vijf weken later had Ester opnieuw een match met een halfzus, maar ditmaal via 23andme, een andere Amerikaanse DNA-bank. Deze dame wist zelf helemaal niet dat ze een donorkind was, dus de schok was des te groter.
Ester vertelde aan Brandpunt hoe dit ging:
“’k Was gisteravond met mijn halfzus uit eten geweest. Toen ik thuis kwam, checkte ik nog even mijn mail, en toen had ik mail van een dame die zegt van: “Joh, hee, ik ben jouw halfzus. Nou, dat is echt… ja, ik zit dat hier heel rustig te vertellen, maar dat is best wel koekoek! Om een zusje te vinden. En dat is m’n tweede zus in vijf weken. Ik ben daarvoor ruim 44 jaar enig kind geweest; ik vind het fantàstisch! Ik vind het geweldig.”
Koekoek!
Na de uitzending van Brandpunt waarin onder andere Ester haar verhaal vertelt, werd ‘koekoek’ dé uitroep bij matches in de Donorgroep op Facebook. Veel leden hadden natuurlijk de uitzending gezien. Het staat voor hoe gek het is om opeens familie te vinden, maar intussen ook voor hoe bijzonder dat is en hoe blij je bent met de match. ‘We’ feliciteren elkaar dan ook soms met een welgemeend ‘KOEKOEK!’ of gebruiken het zelf als we een match hebben. Zodra je een bericht ziet verschijnen die begint met het woord ‘koekoek’, dan weet je dus al hoe laat het is. *knipoog*
De uitzending van Brandpunt bekijken?
Als je de oorsprong van koekoek met eigen ogen wilt bekijken, dan kan dat natuurlijk. DIT is de link van de uitzending van Brandpunt van 30 mei 2017 waarin het de eerste 17 minuten over donorkinderen en hun zoektocht gaat.
Oh, ik dacht dat het een referentie was naar de koekoek, de vogel die zijn ei in andermans nest legt en een andere vogel zijn kind laat opvoeden. Weet je, omdat zaaddonoren dat ook een beetje doen.